Γιατί ΗΠΑ και Ε.Ε. στρέφονται κατά του TikTok

Γιατί ενδέχεται να απαγορευτεί

Must Read

Η σταυροφορία κατά του TikTok έχει ξεκινήσει, καθώς η Γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία χθες Τρίτη (23/04), υπέρ του νομοσχεδίου που απαιτεί από την εφαρμογή να κόψει τους δεσμούς του με τη μητρική του, την κινεζική εταιρεία ByteDance, και ευρύτερα με την Κίνα προκειμένου να μην κινδυνεύσει να απαγορευθεί στις ΗΠΑ.




 

Η Γερουσία ψήφισε 79 προς 18 υπέρ του μέτρου, το οποίο περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που προέβλεπε την παροχή βοήθειας ύψους 95 δισεκ. δολαρίων στο Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμέσως δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποίο υιοθετήθηκε το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και πηγάζει από τις ανησυχίες ότι η Κίνα ενδέχεται να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών που χρησιμοποιούν το TikTok ή να τους παρακολουθεί.

«Επί χρόνια επιτρέψαμε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να ελέγχει μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις ΗΠΑ και αυτό ήταν επικίνδυνα κοντόφθαλμο», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο πλέον υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος που συμμετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών.

Αν τεθεί σε ισχύ, το νομοσχέδιο θα αναγκάσει τη ByteDanceνα πουλήσει το TikTok μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Πώς αντιδρά η εταιρεία

Το TikTok, το οποίο τονίζει ότι δεν έχει μοιραστεί και δεν σκοπεύει να μοιραστεί δεδομένα των Αμερικανών χρηστώντου με την κινεζική κυβέρνηση, καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο αυτό ισοδυναμεί με απαγόρευση, κάτι που παραβιάζει την ελευθερία έκφρασης των χρηστών του.

 

Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Γερουσίας, αλλά το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε στους εργαζόμενούς της ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια για να εμποδίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας.

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, καθώς το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζει ξεκάθαρα τα δικαιώματα βάσει της Πρώτης Τροπολογίας των 170 εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών του TikTok (…) Αυτή είναι η αρχή και όχι το τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας», επεσήμανε η εταιρεία στους εργαζόμενούς της με μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο είδε το Reuters.

Ξεκινά έρευνα η Ε.Ε. για την εφαρμογή Lite

Το Tik Tok Lite, η εφαρμογή που κυκλοφόρησε πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες στο Android και σας επιτρέπει να κερδίζετε εικονικά νομίσματα για να τα μετατρέψετε σε δωροκάρτες Amazon, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Κομισιόν.




 

Οι Βρυξέλλες άρχισαν τη Δευτέρα (22/04) έρευνα με στόχο τη νέα εφαρμογή Tik Tok Lite και απείλησαν να αναστείλουν, από την Πέμπτη (25/04) κιόλας, το πρόγραμμα που επιβραβεύει τον χρόνο που περνάει κάποιος μπροστά στην οθόνη του με κίνδυνο τον εθισμό.

Πάντως, το Tik Tok, που ανήκει στον κινεζικό όμιλο ByteDance, άρχισε την αμφιλεγόμενη νέα υπηρεσία της στη Γαλλία και την Ισπανία στα τέλη Μαρτίου. Ωθώντας τους ανθρώπους να παραμένουν συνδεδεμένοι, θα μπορούσε να ενισχύσει επικίνδυνα την εξάρτηση από το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο μηχανισμός ενέχει «σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία των χρηστών». Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν κοινοποίησε στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξή της, κάποια αξιολόγηση κινδύνου σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει της νέας νομοθεσίας για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA). Αυτός, μάλιστα, είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να επιβάλει την αναστολή του προγράμματος ανταμοιβών. «Πριν από την επίσημη υιοθέτησή του, δόθηκε στην Tik Tok προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 24 Απριλίου για να παράσχει τα επιχειρήματα υπεράσπισής της», όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This