Δευτέρα 21/6/2021

University College London: Πλένετε τα χέρια σας 10 φορές τη μέρα

Το πλύσιμο των χεριών δέκα φορές την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς κορωνοϊό κατά ένα τρίτο. Ερευνητές του University College London, που κατέληξαν στο σχετικό συμπέρασμα, σχολιάζουν ότι η έρευνά τους αποδεικνύει πως αυτή η πολύ απλή κίνηση μπορεί να έχει τεράστια συμβολή στη μάχη κατά της πανδημίας.

Οι ειδικοί μελέτησαν πάνω από 1.600 Βρετανούς για τρεις χειμερινές σεζόν στο παρελθόν προκειμένου να δουν πόσο συχνά κολλούσαν το κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από παρόμοιους κορωνοϊούς. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τη ρουτίνα που ακολουθούσαν σχετικά με την υγιεινή των χεριών, βαθμολογώντας χαμηλή, μέτρια ή υψηλή. Αυτοί που έπλεναν τα χέρια τους με μέτρια συχνότητα, δηλαδή από έξι έως δέκα φορές την ημέρα, εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο να αρρωστήσουν κατά 36% σε σύγκριση με αυτούς που τα έπλεναν από καμία έως πέντε φορές την ημέρα.

«Δεδομένου ότι ο Covid-19 εμφανίζει παρόμοιους μηχανισμούς μετάδοσης με τους εποχικούς κορωνοϊούς, αυτά τα ευρήματα στηρίζουν με τον πιο χειροπιαστό τρόπο τις εκκλήσεις των δημόσιων Αρχών υγείας, που τονίζουν την προστατευτική επίδραση του πλυσίματος των χεριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας» σχολιάζει η επικεφαλής της έρευνας Sarah Beale του Institute of Health Informatics του UCL. Τονίζει, ωστόσο, ότι η συχνότητα του πλυσίματος είναι «μόνο μία πτυχή της υγιεινής των χεριών» και εξηγεί ότι «η μεγαλύτερη διάρκεια του πλυσίματος και το πότε -για παράδειγμα, όταν γυρνάμε σπίτι ή πριν φάμε- συνδέονται με συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ