4-7-2020

ΠΟΥ: δεύτερο κύμα έξαρσης της νόσου, αν γίνει απότομη άρση των μέτρων

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για άμεσο δεύτερο κύμα έξαρσης του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη όπου παρατηρείται ύφεση, αν τα μέτρα περιορισμών αρθούν πολύ γρήγορα.

Ο δρ Μάικ Ράιαν, επικεφαλής έκτακτων περιστατικών του ΠΟΥ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε διαδικτυακή ενημέρωση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι ενώ τα κρούσματα εμφανίζουν πτωτική τάση σε πολλές χώρες, αυτές μπορεί να είναι αντιμέτωπες με άμεση δεύτερη έξαρση αν γίνει απότομη άρση των μέτρων, ενώ τόνισε ότι διάφορες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Νότιας Ασίας και της Αφρικής εξακολουθούν να έχουν εξάρσεις σε κρούσματα. Όπως ξεκαθάρισε, έτσι κι αλλιώς ο πλανήτης διανύει το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ο ειδικός του ΠΟΥ εξήγησε ότι οι επιδημίες έρχονται κατά κύματα, πράγμα που σημαίνει ότι χώρες που τώρα θεωρούνται «καθαρές» από κορωνοϊό είναι πιθανόν κάποια στιγμή να ξαναζήσουν νέο κύμα. «Οταν μιλάμε για δεύτερο κύμα, κλασικά αυτό που εννοούμε είναι ότι υπάρχει ένα πρώτο κύμα το οποίο θα επανέλθει μήνες αργότερα. Και αυτό μπορεί να είναι μια πραγματικότητα για πολλές χώρες μέσα σε κάποιους μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αυτό το δεύτερο κύμα μπορεί να ξεπηδήσει ανά πάσα στιγμή.

Μάλιστα, τόνισε ότι χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα πρέπει να έχουν σε ισχύ τα μέτρα δημόσιας υγείας αλλά και κοινωνικής απόστασης, τα μέτρα επίβλεψης αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους με τεστ για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε με την πτωτική πορεία κρουσμάτων και θα αποφύγουμε μια άμεση δεύτερη έξαρση.

Οι επισημάνσεις αυτές του αξιωματούχου του ΠΟΥ έρχονται ενώ πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ, έχουν περάσει σε φάση χαλάρωσης των μέτρων και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τουρίστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ