4-7-2020

Τέσσερις στους δέκα περνούν τη νόσο χωρίς κανένα σύμπτωμα

Η θεωρία των πολλών ασυμπτωματικών ασθενών στην πανδημία του νέου κορωνοϊού έρχεται να στηριχτεί και από νέα επιστημονική έρευνα που έδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 40%, των ασθενών με Covid-19, κυρίως γυναίκες και νεότερης ηλικίας άνθρωποι, περνούν τη νόσο χωρίς συμπτώματα.

Η μικρή κινεζική μελέτη κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι ασθενείς με καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό SARS-CoV-2, αλλά για λιγότερο χρόνο σε σχέση με όσους έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Οι ερευνητές του νοσοκομείου Τσονγκνάν του πανεπιστημίου της Ουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν δεδομένα από 78 επιβεβαιωμένα με μοριακά τεστ περιστατικά Covid-19, από τα οποία τα 33 (το 42%) ήταν πλήρως ασυμπτωματικά.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν νεότερης ηλικίας (κατά μέσο όρο 37 ετών) σε σχέση με όσους είχαν συμπτώματα (μέση ηλικία 56 ετών), ενώ τα δύο τρίτα των ασυμπτωματικών ήταν γυναίκες (67%). Επιπλέον, οι ασυμπτωματικοί ανέκαμψαν ταχύτερα, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο βελτίωση των πνευμόνων σε εννέα ημέρες, έναντι 15 ημερών όσων είχαν συμπτώματα. Ακόμη, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ήταν μεταδοτικοί για οκτώ ημέρες, διάστημα πολύ μικρότερο από τις 19 ημέρες των ασθενών με συμπτώματα. Τέλος, είχαν μικρότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων CD4+T, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι η βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασυμπτωματικών είναι μικρότερη.

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που αναδεικνύουν τη σημασία της διενέργειας δειγματοληπτικών τεστ όχι μόνο σε ανθρώπους με συμπτώματα, αλλά επίσης σε ασυμπτωματικά άτομα του πληθυσμού, έτσι ώστε να απομονώνονται σε περίπτωση λοίμωξης όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, προτού πιθανώς εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ