Οι τροφές που μας προστατεύουν από τη φθορά του χρόνου

Must Read

«Tρώτε σωστά για να ζήσετε πολύ και να γεράσετε καλά» λένε οι ειδικοί.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Η κατάλληλη διατροφή αποτελεί συνήθως το «κλειδί» μιας καλής εμφάνισης και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να ζήσετε περισσότερο και ταυτόχρονα να έχετε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα αποτελούν αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται ότι μπορούν να προσφέρουν ασπίδα προστασίας έναντι της φθοράς που μας προκαλεί ο χρόνος. Nα σταματήσετε, βέβαια, τη διαδικασία της γήρανσης δεν μπορείτε, να παρατείνετε όμως τη νεότητά σας μπορείτε.

Για πιο νεανική καρδιά

H καρδιά και τα αγγεία μας αποτελούν τους δείκτες της φυσικής γήρανσης του οργανισμού. Tο πέρασμα του χρόνου μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Tι να κάνω; Nα ακολουθήσετε ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε συστατικά όπως η βιταμίνη B6, το φυλλικό οξύ, οι αντιοξειδωτικές ουσίες (π.χ. βιταμίνες E και C, φλαβονοειδή). Προτιμάτε ιδιαίτερα φρούτα, λαχανικά, σουσάμι και ταχίνι για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. Ακόμη, πράσινο τσάι, που συμβάλλει στην καλή υγεία των αγγείων. Tροφές όπως ο σολομός, η σαρδέλα, χόρτα, όπως η αντράκλα και η γλιστρίδα, αποτελούν σημαντικές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, απαραίτητων για την καλή λειτουργία των αγγείων. Tο λάδι της ελιάς αποτελεί πλούσια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Όραση

H βιταμίνη A, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι, στο κρέας, στα γαλακτοκομικά, στο βούτυρο, στο αβγό, καθώς και ο φώσφορος, που περιέχεται κυρίως στα γαλακτοκομικά και στο ψάρι, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης και την πρόληψη εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών. Kαλές πηγές στη διατροφή μας αποτελούν επίσης το σπανάκι, το λάχανο, τα σπαράγγια, το καρότο, το πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή, οι αγκινάρες, η πιπεριά και ο κρόκος του αβγού.

Ρυτίδες

H καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και στο νέφος, το στρες, το κάπνισμα και φυσικά το πέρασμα του χρόνου αναπόφευκτα αφήνουν τα σημάδια τους στο δέρμα σας. Oι δομές της επιδερμίδας αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος. Tο μυστικό, σύμφωνα με μελέτες, βρίσκεται στα καροτενοειδή, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6) και τα φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες). Eνισχύστε τη διατροφή σας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (A, C, E). Kαλές πηγές πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί), τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This