Κυριακή 20/6/2021

Καθησυχάζει ο ΠΟΥ για τα σενάρια μετάλλαξης της νόσου

Ο νέος κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται με τρόπο που να τον καθιστά πιο επικίνδυνο. Αυτήν την παρήγορη διαπίστωση έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που αναφέρθηκε στα συμπεράσματα επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο που μελετούν τον νέο κορωνοϊό.

«Υπάρχουν φυσιολογικές αλλαγές στον ιό που θα περίμενε κανείς με το πέρασμα του χρόνου» δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ δρ Maria van Kerkhove, προσθέτοντας ότι «καμία από αυτές τις αλλαγές μέχρι στιγμής δεν δείχνουν ότι ο ιός αλλάζει σε ό,τι έχει να κάνει με την ικανότητά του να μεταδίδεται ή να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο». Ωστόσο, ο ΠΟΥ δεν επιβεβαίωσε ούτε και το πολύ θετικό σενάριο που διατύπωσε Ιταλός γιατρός, σύμφωνα με το οποίο ο κορονοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται.

Ο Αλμπέρτο Ζανγκρίλο, διευθυντής του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε του Μιλάνο, στις αρχές της εβδομάδας είχε υποστηρίξει ότι ο ιός χάνει το φορτίο του και γίνεται πολύ λιγότερο θανατηφόρος. «Τα tests που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες έδειξαν ότι το ιικό φορτίο σε ποσοτικό επίπεδο είναι απειροελάχιστο σε σύγκριση με τα ιικά φορτία πριν από έναν ή δύο μήνες» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο δίκτυο RAI.

Ο Αλμπέρτο Ζανγκρίλο δήλωσε ότι ορισμένοι ειδικοί κινδυνολογούν σχετικά με την προοπτική δεύτερου κύματος κρουσμάτων και ότι οι πολιτικοί οφείλουν να λάβουν υπόψη τους τη νέα πραγματικότητα. Απαντώντας, η ιταλική κυβέρνηση συνέστησε προσοχή διότι είναι πολύ πρόωρο να κηρυχθεί η νίκη. «Εν αναμονή επιστημονικής απόδειξης που θα υποστηρίξει τη θέση ότι ο ιός έχει… εξαφανισθεί θα καλούσα όσους ισχυρίζονται ότι είναι βέβαιοι να μην προκαλούν σύγχυση στους Ιταλούς» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Σάντρα Ζάμπα, υφυπουργός Υγείας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ