Πέμπτη 17/6/2021

Η ζέστη δεν «φρενάρει» τον ιό!

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν μπορούν από μόνες τους να μειώσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αν δεν τηρούμε τα προληπτικά μέτρα. Θα βοηθούσαν, αν υπήρχε και εκτεταμένη ανοσία στον πληθυσμό. Αυτό προκύπτει από μελέτη που αφορά την επίδραση των κλιματολογικών παραμέτρων στη διασπορά του κορωνοϊού, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Science» και ανασκοπήθηκε από τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προσομοιώσουν πώς οι εποχικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διασπορά του SARS-CoV-2 σε διαφορετικές πόλεις ανά την υφήλιο. Δεδομένου ότι πρόκειται για νέο ιό, για τον οποίο δεν έχουμε επαρκή δεδομένα όσον αφορά το πώς επιβιώνει κάτω από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, οι ερευνητές διερεύνησαν τρία διαφορετικά σενάρια, με βάση τι είναι γνωστό για την επίδραση του κλίματος στην εξάπλωση άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένων δύο κορωνοϊών, των OC43 και HKU1, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα στους ανθρώπους.

Και στα τρία σενάρια τα μοντέλα έδειξαν ότι οι κλιματολογικές συνθήκες θα αποτελούσαν σημαντικό παράγοντα για τον περιορισμό των μεταδόσεων από SARS-CoV-2 μόνο όταν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε ένα πληθυσμό θα έχει αναπτύξει ανοσία.

Στην πραγματικότητα διαπιστώθηκε ότι, ακόμη και αν ο SARS-CoV-2 είναι ευαίσθητος στις κλιματολογικές συνθήκες όσο και οι άλλοι εποχιακοί ιοί, η καλοκαιρινή ζέστη δεν θα ήταν αρκετή για να περιοριστεί η αρχική ταχεία εξάπλωση του ιού στον άνθρωπο. Αυτό καθίσταται σαφές και από την ταχεία εξάπλωση του SARS-CoV-2 αυτήν την περίοδο στη Βραζιλία, τον Ισημερινό, καθώς και σε άλλες τροπικές περιοχές.

Στα αποτελέσματα των μελετών υπήρξε μία αισιόδοξη νότα: Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι μπορεί να περιοριστεί σημαντικά η εξάπλωση του κορωνοϊού όταν εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα, όπως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη θερινή περίοδο, οπότε κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ