2-7-2020

Πώς τα κρυολογήματα προκαλούν ανοσία στον κορωνοϊό

Κάποιες μορφές κοινού κρυολογήματος μπορεί να προστατέψουν έναντι του Covid-19, προκαλώντας μάλιστα ανοσία στον οργανισμό, που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και για 17 χρόνια!

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει κρυολογήματα από βήτα κορωνοϊούς μπορεί να έχουν ανοσία στον νέο κορωνοϊό ή να τον περάσουν με πιο ήπια συμπτώματα. Οι βήτα κορωνοϊοί, συγκεκριμένα οι OC43 και HKU1, προκαλούν κοινό κρυολόγημα, αλλά και σοβαρές φλεγμονές του αναπνευστικού σε μεγαλύτερης και μικρότερης ηλικίας ασθενείς και έχουν πολλά κοινά γενετικά χαρακτηριστικά με τον νέο κορωνοϊό, τον MERS και τον SARS. Οι κορονοϊοί υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το 30% των κρυολογημάτων, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πόσα κρυολογήματα προκαλούνται από τους βήτα κορωνοϊούς.

Τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία ότι κάποια ανοσία μπορεί να είναι παρούσα για αρκετά χρόνια, χάρη στα Τ-κύτταρα του οργανισμού, που κρατούν «αναμνήσεις» από επιθέσεις προηγούμενων ιών με παρόμοια γενετική ταυτότητα ακόμη και σε ανθρώπους που δεν έχουν διαπιστωμένη έκθεση σε Covid-19 ή SARS.

Τα Τ-κύτταρα είναι είδος λευκών αιμοσφαιρίων που αποτελούν κομμάτι της δεύτερης γραμμής άμυνας του ανοσοποιητικού όταν δέχεται επίθεση από ιούς, που ενεργοποιείται περίπου μία εβδομάδα μετά τη λοίμωξη. Τώρα, η προστατευτική τους δράση έναντι του Covid-19 πρέπει να αποδειχθεί με περαιτέρω μελέτες, αλλά οι ειδικοί λένε ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον θανατηφόρο SARS το 2003 δείχνουν ανοσοαντιδράσεις σε πρωτεΐνες-κλειδιά που συναντώνται στον Covid-19.

Μνήμη διαρκείας

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η μνήμη των Τ-κυττάρων που προκλήθηκε από μόλυνση με βήτα κορονοϊούς είναι διαρκείας, γεγονός που στηρίζει την άποψη ότι οι ασθενείς με Covid-19 θα αναπτύξουν μακροχρόνια ανοσία μέσω των Τ-κυττάρων» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, που κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα παίρνοντας αίμα από 24 ασθενείς που ανάρρωσαν από τον Covid-19, 23 που είχαν αρρωστήσει από SARS και 18 που δεν είχαν ποτέ εκτεθεί ούτε στον πρώτο ιό ούτε στον δεύτερο.

Το πιο αναπάντεχο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν ότι οι μισοί ασθενείς από την ομάδα που δεν είχαν έκθεση στους ιούς είχαν Τ-κύτταρα που έδειχναν ανοσοαντίδραση σε βήτα κορωνοϊούς ζώων, SARS και Covid-19. Αυτό, όπως εξηγούν, δείχνει ότι η ανοσία που ανέπτυξαν οφείλεται σε κοινά κρυολογήματα από βήτα κορωνοϊούς ή σε άλλους άγνωστους παθογόνους οργανισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ