2-7-2020

Πρωτεΐνη ζωής ή θανάτου για θύματα της νόσου

Τα χαμηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης αίματος μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα πρόγνωσης χειρότερων αποτελεσμάτων του κορωνοϊού σε κάποιους ασθενείς. Η ρεναλάση είναι ένα ένζυμο που εκκρίνεται από τους νεφρούς και παίζει ρόλο στον έλεγχο της πίεσης και στην καταπολέμηση των φλεγμονών.

Ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με χαμηλότερα επίπεδα ρεναλάσης ήταν 68% πιο πιθανό να έχουν προβλήματα αναπνοής και να χρειαστεί να διασωληνωθούν σε σύγκριση με όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης.

Βαριά ασθενείς

Επιπλέον, οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο με χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι έχουν ζητήσει εσπευσμένη έγκριση από τον Αμερικανικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων για να διερευνήσουν κατά πόσο η χορήγηση της πρωτεΐνης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θεραπεία στους βαριά νοσούντες από τον νέο κορωνοϊό.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο σάιτ medRxiv.org, η ομάδα ανέλυσε τα επίπεδα της ρεναλάσης σε 51 ασθενείς στο νοσοκομείο New Haven του Γέιλ και σε 15 ανθρώπους χωρίς κορωνοϊό. Το 84% των ασθενών με χαμηλά επίπεδα χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50% στην ομάδα με τα υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ