Έτοιμα (λένε) τα νησιά και υγειονομικώς για το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»

Must Read

Με 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε όλα τα νησιά, διασύνδεση των υγειονομικών μονάδων τους, τεστ και δέσμευση εκατοντάδων κλινών στα νοσοκομεία για τις ενδεχόμενες ανάγκες νοσηλείας για τον κορονοϊό, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο που δίνει… το πράσινο φως για την επανέναρξη του τουρισμού.

Το σχέδιο με την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά παρουσίασαν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να υπενθυμίζει ότι αν και «ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο, δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό».

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα διαμορφώθηκαν σε τρεις άξονες: Την ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας, την ενίσχυση των αεροδιακομιδών και τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ.

Το νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά ενισχύθηκε, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο οποίος έκανε γνωστό ότι έχουν δεσμευτεί στα νησιά 446 απλές κλίνες και 19 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, οι οποίες μπορούν να αυξηθούν άμεσα σε 674 απλές κλίνες και 79 κλίνες ΜΕΘ. Σε συνεργασία με ΜΚΟ θα γίνονται δειγματοληψίες με κινητές μονάδες, όπως θα κάνουν και οι πλωτές στα μικρότερα νησιά.

«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη ταχέων μοριακών εξετάσεων, γι’ αυτό βάζουμε μικρούς αναλυτές στα νησιά» υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας και ανακοίνωσε ότι «επιπλέον μοριακοί αναλυτές θα εγκατασταθούν και σε άλλα νησιά».

Σε περιπτώσεις ανάγκης οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πραγματοποιούν κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ θα ενεργοποιηθούν οι συμβάσεις με 600 γιατρούς με 2.000 ευρώ αφορολόγητα με μπλοκάκι, όπως και οι περιφέρειες για την παροχή καταλυμάτων σίτισης. Η ενίσχυση των αεροδιακομιδών θα επιτευχθεί με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά θα πραγματοποιούνται και πλωτές από το Λιμενικό ή και ιδιώτες.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, ο σχεδιασμός έγινε βάσει των οδηγιών της Ε.Ε. και σημείωσε ότι από 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για Αλβανία και Σκόπια ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς, ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Βρετανία και την Τουρκία.

Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά και από την ίδια μέρα όλοι οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφών τους στην Ελλάδα. Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, πλην Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Αλβανίας και Σκοπίων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό, με εξαίρεση τα σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα. Τα τεστ θα γίνονται δειγματοληπτικά και θα προβλέπεται καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο, σε περίπτωση που βρεθεί κάποιο θετικό δείγμα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι «με σχέδιο προχωρούμε, ώστε να έχουμε υλοποιήσει την πρώτη μας προτεραιότητα, που είναι η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This