3-7-2020

Πακτωλός δισεκατομμυρίων από την ΕΕ στις φαρμακευτικές για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει το εμβόλιο κατά του Covid-19 έχει αποφασίσει να δαπανήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να ζητά την υποστήριξη των κρατών-μελών, ώστε να δοθούν γενναίες προκαταβολές στις φαρμακευτικές εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική, η οποία θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη στις 17 Ιουνίου και αποτέλεσε χθες αντικείμενο συζήτησης των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, η Κομισιόν σχεδιάζει να υπογράψει εκ μέρους των 27 «προκαταβολικές συμφωνίες αγοράς» με φαρμακευτικούς κολοσσούς που ετοιμάζουν εμβόλια κατά του Covid-19, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, με στόχο να εξασφαλιστούν εκατομμύρια δόσεις για τους Ευρωπαίους.

Η επιτροπή πιστεύει ότι θα είναι αποτελεσματικότερο οι χώρες της Ε.Ε. να διαπραγματευτούν από κοινού, παρά κατά μόνας, ενώ έχει ήδη βάλει στην άκρη 2,7 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για αυτές τις προκαταβολές.

Εάν τελικά ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, τα κράτη-μέλη θα αγοράσουν τα εμβόλια και οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν στη συνέχεια ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι – πιθανότατα γιατροί, νοσοκόμες και όλοι οι επαγγελματίες Υγείας, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ