Ποιες παθήσεις προκαλεί η παχυσαρκία: 5 λόγοι για την απώλεια βάρους

Must Read

Η κακή διατροφή και το αυξημένο σωματικό βάρος θεωρούνται από τους πιο σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για πάρα πολλές παθολογικές καταστάσεις.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Η παχυσαρκία συμβάλλει στην πρόωρη σωματική και πνευματική γήρανση, στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, καρδιαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών νοσημάτων. Πολύ σωστά, λοιπόν, η παχυσαρκία έχει «στηθεί στο απόσπασμα» και βάλλεται από όλο τον ιατρικό κόσμο. Ας δούμε, λοιπόν, για ποιους λόγους πρέπει να διατηρούμε το φυσιολογικό βάρος του σώματος:

1 Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου

Eχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες με αυξημένο βάρος κατά 40% πάνω από το φυσιολογικό αντιμετωπίζουν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορους τύπους καρκίνου (π.χ. μαστού, ωοθηκών). Το λίπος βοηθά τα ανδρογόνα στο γυναικείο οργανισμό να μετατραπούν σε οιστρογόνα (ειδικά μετά την εμμηνόπαυση). Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, όμως, έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του ενδομητρίου.

2 Ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις

Η οστεοαρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα της «κούρασης» των αρθρώσεων από την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και σε παχύσαρκα. Από μελέτες έχει προκύψει ότι μια γυναίκα που επρόκειτο να παρουσιάσει αρθρίτιδα στα 60, αν είναι υπέρβαρη θα εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα στα 40 της.

3 Πρόληψη από καρδιαγγειακά νοσήματα

Σύμφωνα με τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρία, τα άτομα που στη μέση ηλικία αποκτούν επιπλέον κιλά γίνονται παχύσαρκα και αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος, γιατί η καρδιά τους πρέπει να δουλεύει πιο εντατικά. Επίσης, συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

4 Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

O ΠΟΥ εκτιμά ότι η υπέρταση είναι 2-6 φορές συχνότερη στις παχύσαρκες γυναίκες. Και μπορεί, βέβαια, από μόνη της να μη θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο, αυξάνει όμως σημαντικά τις πιθανότητες πρόκλησης εμφράγματος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η απώλεια ενός κιλού είναι ικανή να «ρίξει» την πίεση κατά μία μονάδα. Αν, μάλιστα, ένας υπέρβαρος χάσει 8 κιλά, έχει τα ίδια οφέλη σαν να ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή κατά της υπέρτασης.

5 Πρόληψη από τον σακχαρώδη διαβήτη

Περίπου το 80% των ατόμων με διαβήτη έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, ενώ το φαινόμενο αυτό μπορεί να μειώσει την επιβίωση ενός διαβητικού κατά 5-8 χρόνια. Ενας παχύσαρκος με κληρονομική επιβάρυνση για διαβήτη μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσει μέχρι και 30%, αν απαλλαγεί από τα περιττά κιλά του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This