Τρίτη 22/6/2021

Η γκρίνια και η κριτική στο έτερο ήμισυ «σκοτώνουν»

Σε μια μακροχρόνια σχέση δεν είναι πάντοτε εύκολο να ρίχνεις νερό στο κρασί σου για πράγματα που σε ενοχλούν. Οι ειδικοί προειδοποιούν όμως ότι η συνεχής γκρίνια και η άσκηση κριτικής στο έτερον ήμισυ μπορούν όχι μόνο να το τρελάνουν, αλλά και το οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.

Νέα έρευνα του Lafayette College της Πενσιλβανίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζαμίλα Μπουκβάλα, έδειξε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που υπόκεινται σε υψηλά επίπεδα κριτικής στις σχέσεις τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, όσοι δέχονται συχνή και έντονη κριτική διαπιστώθηκε ότι είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου εντός της επόμενης πενταετίας σε σύγκριση με όσους δεν δέχονταν κριτική.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 1.734 άντρες και γυναίκες ηλικίας 57-85 ετών, 90% των οποίων ήταν παντρεμένοι. Ολοι τους ρωτήθηκαν για τις σχέσεις τους και για το πόσο συχνά ένιωθαν ότι ο σύντροφός τους ασκούσε κριτική σε εκείνους.

«Οσοι απάντησαν “συχνά” είχαν 44% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου εντός πενταετίας σε σχέση με όσους απάντησαν “σχεδόν ποτέ” ή “μερικές φορές”» ανέφερε ο Μπουκβάλα, εξηγώντας ότι η άσκηση κριτικής αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα και όπως όλοι οι χρόνια στρεσογόνοι παράγονες έχουν «σωρευτικό, αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία και την ευημερία, αλλά και στη θνητότητα».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ