10-8-2020

Μαγιορκίνης-Σύψας: «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown σε κάποιο νησί» (video)

Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης και μέχρι να μάθουμε, θα ακούμε να επαναλαμβάνονται οι ίδιες προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες για τον κορωνοϊό και το τι θα γίνει αν υπάρξει κάπου έξαρση κρουσμάτων. Σειρά αυτή τη φορά πήρε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown σε κάποιο νησί στην περίπτωση έξαρσης του κορωνοϊού, αλλά αυτό θα είναι το «έσχατο μέτρο», όπως σχολίασε: «Θα ξεκινήσουμε με ιχνηλάτηση, απομόνωση, θα γίνουν τεστ πιο εκτεταμένα σε έναν κύκλο ατόμων και εάν δούμε ότι η επιδημία σταματήσει, τότε σταματάμε εκεί πέρα. Αν ο κόσμος ακολουθήσει και τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θεωρώ σχετικά απίθανο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Για το… πολυθρύλητο «δεύτερο κύμα» COVID-19, δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις και πρόσθεσε πως θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας και από τα μέτρα προστασίας: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν αυτό συμβεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, καθώς κάποιες χώρες βιώνουν ήδη ένα νέο κύμα του ιού. Θα εξαρτηθεί πολύ από τα μέτρα προστασίας που θα έχουν ληφθεί».

Για τη σχετική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας σε συνδυασμό με τους ελάχιστους θανάτους, ο Γκίκας Μαγιορκίνης το απέδωσε στο εξής: «Αυτό σημαίνει ότι είτε μεταδίδεται μεταξύ των νέων, γιατί δεν προσέχουν πολύ, ή επειδή υπάρχει μεγάλη προστασία στους μεγάλους ανθρώπους».

Ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ν. Σύψας ξεκαθάρισε πως ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό.

«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος. Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος. Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, από αυτές τις μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες διότι μπορεί να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού».

Για το ενδεχόμενο μη ύπαρξης εμβολίου από αυτό το καλοκαίρι κι έπειτα, ο καθηγητής παραδέχτηκε πως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο.

«Για να έχουμε εμβόλιο γίνονται κλινικές μελέτες. Μια κλινική μελέτη μπορεί να είναι επιτυχημένη αλλά μπορεί και να αποτύχει. Συνήθως οι κλινικές μελέτες αποτυγχάνουν. Μπορεί οι κλινικές μελέτες να μην δώσουν καλά αποτελέσματα ή να βρεθούμε με ένα εμβόλιο με πολλές παρενέργειες. Τίποτα δεν είναι βέβαιο»

Τέλος ο κύριος Σύψας δεν απέκλεισε την επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, στο περιθώριο μια σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοιού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ