Σάββατο 12/6/2021

Πιο εύκολη η εξολόθρευση του ιού με την ανοσία του κοινού

Η ανοσία του κοινού στον νέο κορωνοϊό μπορεί να είναι διπλάσια από αυτή που εκτιμάτο αρχικά, σύμφωνα με έρευνα του Karolinska Institutet. Αυτό μπορεί να σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές στη Σουηδία, ότι το ένα τρίτο των υγιών ανθρώπων, που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, μπορεί να έχει ήδη αναπτύξει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας και να αποτελεί μια γερή βάση για τη δημιουργία της «ανοσίας της αγέλης».

Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», η έρευνα στη Σουηδία για τον υπολογισμό της ανοσίας του κοινού έχει μεγαλύτερη σημασία από ανάλογες έρευνες σε άλλες χώρες, καθώς η Σουηδία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν εφάρμοσε απαγορευτικό για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Εκτός από την αναζήτηση αντισωμάτων κατά του Covid-19 σε υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές του Karolinska Institutet εξέτασαν και τα επίπεδα στο αίμα των λευκοκυττάρων Τ, που είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία βοηθούν τον οργανισμό στην εξολόθρευση των ιών.

Στον οργανισμό

Διαπίστωσαν ότι 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν αναπτύξει τη λεγόμενη «ανοσία των λευκοκυττάρων Τ» και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να προσβληθούυ από τον νέο κορωνοϊό. Παράλληλα, μόλις 15% των εθελοντών εμφάνιζαν «ανοσία αντισωμάτων», είχαν δηλαδή στον οργανισμό του αντισώματα ικανά να σκοτώσουν τον νέο κορωνοϊό. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων για την ανοσία του κοινού βασίζονταν μόνο στην καταγραφή των ανθρώπων με «ανοσία αντισωμάτων». Ωστόσο, οι ερευνητές του σουηδικού ινστιτούτου ανακάλυψαν ότι με βάση την «ανοσία των λευκοκυττάρων Τ», η οποία θεωρείται εξίσου αποτελεσματική με την «ανοσία των αντισωμάτων», ο διπλάσιος πληθυσμός έχει ανοσία στον Covid-19.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ