Παρασκευή 7/5/2021

Οι 6 «ένοχοι» παράγοντες για τα παχάκια

Πόσος χρόνος απαιτείται για να χάσετε βάρος; Για να ορίσετε ρεαλιστικούς στόχους πρέπει να μάθετε ποια είναι η υγιής απώλεια βάρους.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Για να χάσετε κιλά πρέπει να καταναλώνετε συστηματικά λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάτε κάθε μέρα. Αντίθετα, η αύξηση βάρους συμβαίνει όταν παίρνετε περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε. Εάν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνετε ισούται με τον αριθμό των θερμίδων που δαπανάτε, δημιουργείται ισοζύγιο ενέργειας και διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σταθερό.

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να δημιουργήσετε ένα αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από ό,τι καίτε ή να καίτε περισσότερες θερμίδες μέσω αυξημένης δραστηριότητας.

Αμέτρητες δίαιτες απώλειας βάρους υπόσχονται εντυπωσιακά και γρήγορα αποτελέσματα, χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η καλύτερη. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ικανότητά σας να υιοθετήσετε ένα υγιές πρότυπο διατροφής.

Επίσης, αρκετοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό με τον οποίο χάνετε βάρος. Ας δούμε τους πιο βασικούς:

Φύλο

Οι γυναίκες καίνε γενικά 5%-10% λιγότερες θερμίδες από τους άνδρες σε κατάσταση ηρεμίας. Ετσι, οι άνδρες χάνουν βάρος γρηγορότερα από τις γυναίκες έπειτα από δίαιτα ίση σε θερμίδες.

Ηλικία

Μία από τις πολλές σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν με τη γήρανση είναι αυτές στη σύνθεση του σώματος. Η λιπώδης μάζα αυξάνεται, ενώ η μυϊκή μάζα μειώνεται.

Υπνος

Ο ύπνος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της απώλειας βάρους. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να εμποδίσει σημαντικά την απώλεια βάρους και την ταχύτητα με την οποία θα χάσετε κιλά. Μόνο μια νύχτα στέρησης ύπνου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιθυμία σας για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, φτωχές σε θρεπτικά συστατικά.

Φάρμακα

Πολλά φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και άλλα αντιψυχωτικά, μπορούν να προωθήσουν την αύξηση ή να εμποδίσουν την απώλεια βάρους.

Παθήσεις

Οι ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του υποθυρεοειδισμού, μπορεί να επιβραδύνουν την απώλεια βάρους ή να προκαλέσουν αύξησή του.

Γονίδια

Υπάρχει ένα καθιερωμένο γενετικό συστατικό που σχετίζεται με άτομα που έχουν παραπάνω κιλά και μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ