Παρασκευή 7/5/2021

Ασθενείς χωρίς γεύση και όσφρηση για πάνω από έναν μήνα

Πάνω από έναν μήνα χωρίς γεύση και όσφρηση παραμένει ένας στους 10 ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι εμφανίζουν απώλεια των δύο αυτών αισθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πάντοβα μελέτησαν την εξέλιξη της Covid-19 σε μια μικρή ομάδα Ιταλών ασθενών που νόσησαν με ήπια συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι εξ αυτών, αν και ανάρρωσαν πλήρως, εξακολουθούν να υποφέρουν από ανοσμία και απώλεια γεύσης έναν μήνα μετά. Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «AMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery», συμμετείχαν 187 ασθενείς οι οποίοι ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Οι ερευνητές τούς ζήτησαν να βαθμολογήσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης λίγο αφότου διαγνώστηκαν και έπειτα από έναν μήνα. Το 60%, δηλαδή 113 άτομα, ανέφερε αλλοίωση της μίας ή και των δύο αισθήσεων, εκ των οποίων οι 55 είχαν αναρρώσει πλήρως, οι 46 είχαν δει βελτίωση των συμπτωμάτων τους και οι 12 μιλούσαν για σταθεροποίηση ή και επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα νούμερα, μόλις οι μισοί είχαν ανακτήσει τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησής τους έναν μήνα μετά την ανάρρωσή τους. Από τους υπολοίπους, το 40% ανέφερε βελτίωση και το 10% παρέμενε με τα ίδια συμπτώματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ