«Ομοβροντία» των επιστημόνων που ανησυχούν για την χαλάρωση: «Ο κορωνοϊός είναι ΕΔΩ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές»

Must Read

Μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός, περιορισμοί στο ωράριο των beach bar και η ανησυχητική πρόβλεψη ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερο, είναι μόνο μερικές από τις εκτιμήσεις των ειδικών που εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται και μάλιστα πολλά από αυτά να είναι «ορφανά» και διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισημαίνει ότι τα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή όσα δεν εντοπίζεται η πηγή μετάδοσής τους, «δείχνουν τον πραγματικό κίνδυνο εξάπλωσης στην κοινότητα», τόνισε μιλώντας στον Realfm 97,8.

«Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί εξαπλωθεί η νόσος πολύ γρήγορα, άρα δεν πρέπει να χαλαρώνουν», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά το ερώτημα σε ποιους χώρους πρέπει να φοράμε μάσκες, αλλά και ποιες είναι οι προδιαγραφές της σωστής μάσκας, ο κ. Βατόπουλος διευκρίνισε ότι χρησιμοποιούνται στους κλειστούς χώρους που είναι πολλοί άνθρωποι, αλλά και στους ανοιχτούς όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός.

«Αν θέλω, για παράδειγμα, να μπω σε ζαχαροπλαστείο και δω μέσα δέκα άτομα, φοράω μάσκα. Όταν βλέπουμε πολύ κόσμο, φοράμε μάσκα» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Μάλιστα, είπε ότι οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να είναι διπλής ραφής και λιγάκι χοντρές, ενώ οι προσωπίδες που πιάνουν όλο το πρόσωπο είναι επίσης ικανοποιητικές, αυτές που είναι μισές δεν κάνουν τίποτα.

Παράλληλα ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος και μέλος των Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς προειδοποίησε μιλώντας στο OPEN:

«Λέμε να μην υπάρχει συνωστισμός… Βλέπετε τι γίνεται στα bar το βράδυ ή στα beach bar και στις παραλίες; Ενδεχομένως να χρειαστεί να μπουν κάποιοι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας τους».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας:

«Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές, αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This