19-9-2020

Ένας στους δέκα ασθενείς κολλάει τον ιό από μέλη της οικογένειάς

Μπορεί οι περισσότεροι να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού, ωστόσο μια νέα έρευνα καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος να κολλήσουμε τον νέο κορωνοϊό είναι μεγαλύτερος μέσα στο σπίτι, παρά έξω. Συγκεκριμένα, Νοτιοκορεάτες επιδημιολόγοι βρήκαν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί μεταξύ μελών του ίδιου νοικοκυριού, παρά από επαφές εκτός σπιτιού.

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), εξετάστηκαν λεπτομερώς 5.706 ασθενείς αναφοράς και πάνω από 59.000 άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόλις δύο από τους 100 προσβεβλημένους κόλλησαν τον ιό από επαφές εκτός του σπιτιού τους, ενώ ένας στους 10 κόλλησε την ασθένεια από τη δική του οικογένεια.

Βάσει ηλικιακών ομάδων, το ποσοστό μόλυνσης ήταν υψηλότερο όταν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν έφηβοι ή άνθρωποι ηλικίας από 60 ετών και άνω. «Αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε στενή επαφή με μέλη της οικογένειας, καθώς η ομάδα χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία ή στήριξη» δήλωσε ο Τζεόνγκ Εούν – Κιεόνγκ, διευθυντής των κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) και εκ των συντακτών της μελέτης, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η έρευνα αναφέρει, επίσης, ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των εννέα ετών έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αποτελέσουν ασθενείς αναφοράς, όπως δήλωσε ο Τσόε Γιουνγκ – Τζουν, επίκουρος καθηγητής στο Hallym University College of Medicine και εκ των επικεφαλής της μελέτης. Τα παιδιά με Covid-19 είναι επίσης πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικά σε σχέση με τους ενήλικες, γεγονός το οποίο καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό των κρουσμάτων αναφοράς εντός της συγκεκριμένης ομάδας.

Τα στοιχεία για τη μελέτη συγκεντρώθηκαν από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Μαρτίου, όταν ο νέος κορωνοϊός εξαπλωνόταν ραγδαία και ενώ τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Κορέα έφθαναν στο αποκορύφωμά τους.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ