Πέμπτη 13/5/2021

Ο «κόκκινος συναγερμός» του Σύψα: «Ένα βήμα πριν πούμε ότι είμαστε στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού»

Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας για ενδεχόμενα νέα μέτρα, εφόσον συνεχιστεί η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα. Μάλιστα, τόνισε πως «είμαστε ένα βήμα πριν ονομάσουμε την κατάσταση ως δεύτερο κύμα επιδημίας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε αυτό που λέμε κόκκινο συναγερμό… Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο δεύτερο κύμα θα έχουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα για μεγάλη συναίνεση. Δεν επιτρέπεται χαλάρωση, συνωστισμοί και δεν επιτρέπεται να νομίζουμε ότι το πρόβλημα τελείωσε. Παρατηρείται αύξηση της διασποράς στους νέους ανθρώπους. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε μέσα στην κοινότητα. Είναι ένα ιδιαίτερο ανησυχητικό σενάριο».

Σχετικά με τις τοπικές εστίες κορωνοϊού που εμφανίζονται, ο κ.Σύψας στάθηκε εκ νέου στη σημασία της τήρησης των αποστάσεων και φυσικά στη χρήση της μάσκας, μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν να αντιστραφεί η εικόνα: «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται. Αν δεν τηρούμε το μέτρο της απόστασης θα έχουμε προβλήματα. Η μάσκα είναι συμπληρωματικό στοιχείο της απόστασης. Αν σήμερα προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες και κρατάμε τις αποστάσεις και φοράμε τη μάσκα, θα αναστραφεί ταχύτατα αυτή η άνοδος της επιδημίας. Θα έχουμε ένα πολύ καλό Αύγουστο. Δεν είναι αργά».

Η κυβέρνηση έχει θέσει ήδη ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μέτρα, με τον καθηγητή να σχολιάζει: «Δε θέλω ούτε να τα συζητήσω. Δεν είναι σωστό μέσα στον Αύγουστο να λάβουμε μέτρα που θα έχουν πολύ κακό αντίκτυπο στην οικονομία της Ελλάδας. Τα μέτρα θα ληφθούν αν συνεχιστεί η καθημερινή αύξηση κρουμάτων και η αυξητική τάση της καμπύλης της επιδημίας. Υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown και λουκέτων σε καταστήματα».

Όμως, όπως εκτιμά ο κ.Σύψας, αν όλοι κατανοήσουμε τον κίνδυνο, δεν θα χρειαστεί να ληφθούν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ