Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τοπικά lockdown λόγω διασποράς του κορωνοϊού… Η κρίσιμη εβδομάδα (video)

Must Read

Με αφορμή την σταθερή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, οι ειδικοί μιλούν προσπαθώντας να εξηγήσουν την κατάσταση και να κάνουν τον κόσμο να καταλάβει γιατί είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί. Τι λένε για το «δεύτερο κύμα» και το ενδεχόμενο τοπικών lockdown και ποιους προειδοποιούν. Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τους αρμόδιους για το θέμα.

Δείτε ακόμα: Ο «ζωηρός» κορωνοϊός προκαλεί νέα έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε, στο κλίμα της εποχής, πως  κορωνοιός «δεν κάνει διακοπές» και προειδοποίησε για τοπικές καραντίνες σε περίπτωση που έχουμε μεγάλη συρροή κρουσμάτων σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «προς το παρόν, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε επίσης για την ανάγκη καραντίνας σε τοπικό επίπεδο, «αν αυτό χρειαστεί» και τόνισε πως «είμαστε κοντά σε ένα δεύτερο κύμα. Ακόμα είναι νωρίς για να το πούμε, θα περιμένουμε και την ερχόμενη εβδομάδα και θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

«Αν δεν έχουμε αύξηση στις εντατικές και τις νοσηλείες είναι νωρίς να πούμε ότι αυτό είναι σίγουρα το δεύτερο κύμα», είπε ο καθηγητής στον ΑΝΤ1, ο οποίος ζήτησε να δοθεί χρόνος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και πως αν είμαστε προσεκτικοί με αυτά, δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει η Πολιτεία σε περαιτέρω λήψη μέτρων.

https://youtu.be/QmZ5Oj0h3Uw

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου εξήγησε μιλώντας στο OPEN, πως η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων και τα φαινόμενα συνωστισμού.

Τόνισε ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε δεύτερο κύμα και ότι όλοι πρέπει να φοράμε μάσκες.

Προειδοποιήσεις στους νέους από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ

Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, συμμεριζόμενος πλήρως την τελευταία θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εφιστά την προσοχή στις ηλικίες κάτω των 40, οι οποίες, όπως λέει, μεταδίδουν τον ιό σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες

«Η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική, ωστόσο οι νέοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό σε επίνοσα άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι νέοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους τόσο κατά την οξεία φάση της λοίμωξης όσο και με μακροχρόνιες επιπλοκές.

«Επιπλέον, μια ήπια λοίμωξη σε ένα νέο άτομο δεν συνεπάγεται εξίσου ήπια λοίμωξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στο στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όπου η νόσος Covid-19 μπορεί να αποβεί θανατηφόρος. Επομένως, οι νέοι θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επισήμανε πως υπάρχει έντονη ανησυχία για το φαινόμενο αυτό και εξήγησε πως τα νέα περιστατικά δεν προέρχονται αποκλειστικά από επισκέπτες του εξωτερικού. «Σημαντικός αριθμός των νέων κρουσμάτων δεν αναφέρει επαφή με άλλον ασθενή ή ταξιδιώτη από άλλη χώρα. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει την παρουσία του ιού SARS-CoV-2 στον επίνοσο πληθυσμό της χώρας μας και το δυναμικό εξάπλωσής του, τόσο από συμπτωματικούς ασθενείς όσο και από ασυμπτωματικούς φορείς» εξήγησε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This