Σάββατο 19/6/2021

Προβληματισμός από Ελληνα καθηγητή: «Ρίσκο το ρωσικό εμβόλιο»

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα και στους επιστήμονες της χώρας μας η απρόσμενη ανακοίνωση της Ρωσίας ότι είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εγκρίνει εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ένας από τους ειδικούς που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους τόσο σχετικά με την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλεια του εμβολίου είναι ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν το εμβόλιο με μόνο τα αποτελέσματα της φάσης 1 και 2 και μάλιστα με λίγους ασθενείς. Είχε ανακοινωθεί η δοκιμή σε 55 άτομα, στη φάση 1 και 2, πριν από έναν μήνα, και οι Ρώσοι έλεγαν ότι είναι ασφαλές. Δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής σε τηλεοπτική εκπομπή. Οπως εξήγησε, το εμβόλιο δεν έχει περάσει την πιο κρίσιμη φάση δοκιμών, που είναι η φάση 3, δηλαδή δεν έχει χορηγηθεί σε άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία στη συνέχεια δεν θα νοσήσουν από τον ιό.

Τρίτη φάση

Μιλώντας πιο αναλυτικά για την τρίτη φάση και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να αποδειχθεί ότι το εμβόλιο της Ρωσίας, το οποίο πήρε την ονομασία «Sputnik V» -από τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο ο οποίος μπήκε σε τροχιά από τη Σοβιετική Ενωση το 1957-, είναι όντως αποτελεσματικό, είπε πως «πρέπει να χορηγηθεί σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι να εκτεθούν στον ιό, και σε αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων που δεν θα έχουν το εμβόλιο και θα ζουν σε παρόμοιες συνθήκες. Επειτα πρέπει να τους αφήσεις μερικούς μήνες και να δεις αν αυτοί που πήραν το εμβόλιο είχαν απουσία μολύνσεων, ενώ αυτοί που δεν το πήραν είχαν μολύνσεις. Αν συμβεί αυτό για τουλάχιστον 3-4 μήνες, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Παράλληλα, ο καθηγητής επισήμανε ότι η Ρωσία ρισκάρει με αυτό το εμβόλιο, καθώς υπάρχει μια πιθανότητα της τάξεως του 20%-30% να είναι ασφαλές. «Το θέμα είναι ότι, έχοντας τα δεδομένα ασφάλειας από την πρώτη φάση, θεωρούν ότι είναι μικρή η πιθανότητα κάποιου σοβαρού προβλήματος». Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την ανακοίνωση για το εμβόλιο, δήλωσε «γνωρίζω ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και διασφαλίζει ανοσία διαρκείας και, επαναλαμβάνω, πέρασε όλους τους απαραίτητους ελέγχους».

Τέλος, ο κ. Μανωλόπουλος έβαλε στο τραπέζι το θέμα της πολιτικής, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, ενδέχεται να έρχεται πρώτο για τη Ρωσία πριν από την παγκόσμια υγεία. «Νομίζω αρχίζει και φαίνεται περισσότερο έντονα η εμπλοκή της πολιτικής στην επιστήμη. Υπάρχει ανταγωνισμός εταιριών, αλλά κυρίως ανταγωνισμός κυβερνήσεων» δήλωσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ