Δευτέρα 17/5/2021

Σερφάρισμα με… αντηλιακό! Tι λένε ειδικοί για το μπλε φως που εκπέμπουν λάπτοπ και κινητά

Προτού ανοίξετε την οθόνη, βάλτε αντηλιακό! Το μπλε φως που εκπέμπουν τα λάπτοπ, τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να προκαλέσει γήρανση στο δέρμα και λεκέδες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Μάλιστα, η δερματολόγος δρ Σιαμαλάρ Γκιουναθισάν από τη Μελβούρνη καλεί τον κόσμο να μειώσει τον χρόνο της έκθεσής του στις οθόνες, για να αποφύγει έτσι τη μη αναστρέψιμη ζημιά στο δέρμα.

«Το μπλε φως είναι πολύ ισχυρό. Διαπερνά το δέρμα αμέσως και είναι παντού» δήλωσε η ειδικός στο A Current Affair. «Η έκθεση στο μπλε φως, ειδικά όταν είναι παρατεταμένη, προκαλεί υπέρχρωση του δέρματος, οπότε μπορεί να εμφανιστούν αυτές οι καφετιές κηλίδες. Διαπιστώνουμε ότι προδιαθέτει στη γήρανση του δέρματος, στους λεκέδες αλλά και στην αφυδάτωση της επιδερμίδας» συμπληρώνει. Η δρ Γκιουναθισάν εξηγεί ότι, εκτός από τη μείωση της χρήσης οθονών, θα πρέπει οι χρήστες να χρησιμοποιούν αντηλιακό και μέικ απ με οξείδιο του σιδήρου, συστατικό που αποτελεί «την καλύτερη ασπίδα».

Οι προειδοποιήσεις και οι παραινέσεις της ειδικού έρχονται μετά την πρόσφατη έρευνα που αφορούσε την επίδραση του μπλε φωτός των ηλεκτρονικών συσκευών στο δέρμα, από την οποία προέκυψε επίσης ότι μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση.

Συγκεκριμένα, η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από την εταιρία Unilever, έδειξε ότι πέντε μέρες έκθεσης στο μπλε φως για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στο δέρμα όσο το να καθίσει κανείς 25 λεπτά στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ