Δευτέρα 17/5/2021

Μεσογειακό «μενού»: Τα πιάτα με «καλά» λιπαρά και η προστατευτική δράση τους

H πρόσληψη λίπους μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη, καθώς τα λιπαρά οξέα συμμετέχουν σε σημαντικές φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Σε κάθε περίπτωση, δεν παύει να ισχύει ο κανόνας του μέτρου, αφού η αυξημένη κατανάλωση λίπους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους, λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας.

Παράλληλα η υψηλή πρόσληψη λίπους έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων προβλημάτων υγείας, ο οποίος όμως αποδίδεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες λιπαρών, ενώ -αντίθετα- άλλες φαίνεται ότι ασκούν προστατευτική δράση.

Eτσι, τα λιπαρά χωρίζονται σε «κακά» και «καλά»: τα trans και τα κορεσμένα ανήκουν στην πρώτη ομάδα και τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα στη δεύτερη. Ειδικότερα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα «ανέδειξαν» τη μεσογειακή δίαιτα σε διατροφικό πρότυπο όσον αφορά την προστασία της καρδιάς: από νωρίς παρατηρήθηκε ότι κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου με υψηλή κατανάλωση λίπους, το οποίο όμως αποτελούνταν σε μεγάλο ποσοστό από μονοακόρεστα λιπαρά, εμφάνιζαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων συγκριτικά με λαούς της Βόρειας Ευρώπης, των οποίων η πρόσληψη λίπους περιλάμβανε κυρίως πηγές κορεσμένων λιπαρών.

Μονοακόρεστα λιπαρά

Από τότε πλήθος μελετών έχει συνδέσει τα μονοακόρεστα λιπαρά με μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς φαίνεται ότι βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και αυξάνοντας τα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης, ειδικότερα δε όταν καταναλώνονται σε αντικατάσταση των κορεσμένων.

Επιπλέον, έχει φανεί ότι τα εν λόγω λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλλουν και στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για άτομα που πάσχουν σακχαρώδη διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Μεταξύ των κυριότερων πηγών μονοακόρεστων λιπαρών περιλαμβάνονται το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, καθώς και ορισμένα σπορέλαια.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, προτείνεται τα μονοακόρεστα λιπαρά να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικά προσλαμβανόμενου λίπους της διατροφής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ