Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Ο ιός «ζει» 28 ημέρες πάνω σε κινητά, ατσάλι και χαρτονομίσματα

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Τι έδειξαν τα πειράματα

Ερευνητές από την Αυστραλία προειδοποιούν ότι ακόμη και 28 ημέρες μπορεί να επιβιώσει ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 πάνω στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων, σε χαρτονομίσματα και ανοξείδωτο ατσάλι.

Σε έρευνα που δημοσίευσαν στο «Virology Journal» επιστήμονες του εθνικού ερευνητικού κέντρου της Αυστραλίας CSIRO διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών, καθώς επίσης σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες. Επίσης, αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι σε εκείνα από πλαστικό υλικό.

Πειράματα σε θερμοκρασία δωματίου (20 βαθμοί Κελσίου) έδειξαν ότι ο ιός επιβίωνε για 28 ημέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Συγκριτικά παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2. Τα πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κορονοϊού μειώνεται.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών» τόνισε η Ντέμπι Ιγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ