Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

ΣΟΚ: ένας στους 12 ασθενείς πεθαίνει από ιατρικό λάθος!

Ένας στους δώδεκα ασθενείς παγκοσμίως έχει πέσει θύμα ιατρικών λαθών ενώ σχεδόν τα μισά από αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ).
Συγκεκριμένα, από τους 337.025 ασθενείς που εξετάστηκαν από το 2000 έως το 2009, το ιατρικό προσωπικό έκανε κάποιο λάθος σε περίπου 20.221.

Τα περισσότερα λάθη έγιναν σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα και αφορούσαν είτε τη χορήγηση λάθους φαρμάκου είτε λάθους δόσης ή επρόκειτο για χειρουργικό λάθος.

Παρ’ ότι τα νοσοκομεία υποχρεούνται νομικά να αναφέρουν τα ιατρικά λάθη που συμβαίνουν ενώ ο ασθενής περιθάλπεται, αυτό δεν συμβαίνει πάντα καθώς απαιτείται από τους γιατρούς να παραδεχτούν τα λάθη τους που μερικές φορές είναι θανατηφόρα.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ μέχρι και έξι στα επτά τέτοια λάθη δεν αναφέρονται κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι οι ασθενείς που υπέστησαν ιατρικά λάθη κατά τη δεκαετία που ανέλυσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πρέπει να ήταν περισσότεροι.

Θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί

Με βάση την ανάλυσή τους, οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν ότι περίπου τα μισά περιστατικά τραυματισμών, ψυχολογικών τραυμάτων, λοιμώξεων και άλλων λαθών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Με το 12% των ασθενών να πεθαίνουν εξαιτίας αυτών των λαθών, οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση για καλύτερη πρακτική ασφάλειας των ασθενών και τήρηση του πρωτοκόλλου ενημέρωσης για τα ιατρικά λάθη.

«Τα ευρήματα μάς επιβεβαιώνουν ότι η πρόληψη της βλάβης στους ασθενείς αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε όλα τα ιατρικά ιδρύματα», έγραψαν.

Απαιτούνται καλύτερες διαδικασίες για την πρόληψη τέτοιων λαθών καθώς και να διασφαλιστεί ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν καλύπτουν τα λάθη τους όταν αυτά βλάπτουν τους ασθενείς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ