Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Έλληνας καθηγητής συμμετείχε στην ανάπτυξη συσκευής που ανιχνεύει τον ιό σε 5 λεπτά

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Aπλό και εξαιρετικά γρήγορο και οικονομικό

Ένα γρήγορο τεστ που ανιχνεύει τον νέο κορωνοϊό και δίνει αποτελέσματα σε λιγότερα από πέντε λεπτά ανέπτυξαν επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανάμεσα στους οποίους και ένας Ελληνας!

Οι ερευνητές πίσω από το γρήγορο τεστ επισήμαναν πως ελπίζουν να αρχίσουν την παραγωγή της συσκευής αυτής για το διαγνωστικό τεστ στις αρχές του 2021, ώστε να έχουν στα χέρια τους μια εγκεκριμένη συσκευή έξι μήνες αργότερα. Η συσκευή μπορεί να εντοπίζει τον κορωνοϊό και να τον ξεχωρίζει από άλλους ιούς με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας, επισήμαναν οι επιστήμονες στην έρευνά τους, η οποία όμως δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη.

«Η μέθοδός μας εντοπίζει γρήγορα άθικτα μόρια του ιού» δήλωσε ο καθηγητής Αχιλλέας Καπανίδης (μικρή φωτό) του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως το τεστ θα είναι «απλό και εξαιρετικά γρήγορο και οικονομικό».

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνων θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη διενέργεια μαζικών ελέγχων και για το άνοιγμα των οικονομιών, ενώ ο ιός SARS- CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Τα ήδη υπάρχοντα τεστ αντιγόνων είναι πιο γρήγορα και οικονομικά από τα μοριακά τεστ PCR, αλλά όχι εξίσου ακριβή.

Αν και το τεστ της Οξφόρδης θα είναι έτοιμο την επόμενη χρονιά, θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας εγκαίρως, πριν από τον επόμενο χειμώνα. Εξάλλου, επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, ακόμη κι αν αναπτυχθεί εμβόλιο.

«Κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους επερχόμενους χειμερινούς μήνες είναι οι απρόβλεπτες συνέπειες της κυκλοφορίας του ιού SARS- CoV-2 μαζί με άλλους εποχικούς ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό» εξήγησε η δρ Νικόλ Ρομπ της Ιατρικής Σχολής του Warwick. «Δείξαμε ότι το τεστ μας μπορεί να ξεχωρίσει με αξιοπιστία τους διάφορους ιούς στα κλινικά δείγματα, μια εξέλιξη που προσφέρει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για την επόμενη φάση της πανδημίας» πρόσθεσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]