Stop στην πουρίνη! Η ιδανική δίαιτα που περιορίζει την ουρική αρθρίτιδα

Οι γενικές αρχές μιας δίαιτας για την ουρική αρθρίτιδα

Must Read

Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διαλύει μια χημική ουσία που ονομάζεται πουρίνη. H πουρίνη εμφανίζεται φυσικά στο σώμα, αλλά βρίσκεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα. Το ουρικό οξύ αποβάλλεται από το σώμα με τα ούρα.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Οι φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 3,5-7,2 mg/dl για τους άνδρες, 2,6-6 mg/dl για τις γυναίκες και 2-5,5 mg/dl για τα παιδιά. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια οδυνηρή μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται όταν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα προκαλούν σχηματισμό και συσσώρευση κρυστάλλων μέσα και γύρω από μια άρθρωση.

Μια δίαιτα φτωχή σε πουρίνες μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, χωρίς όμως να αποτελεί τη θεραπεία. Πέρα από τη χαμηλή σε πουρίνες δίαιτα και οι αλκαλικές τροφές φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την ποσότητα ουρικού οξέος στο αίμα. Οι γενικές αρχές μιας δίαιτας για την ουρική αρθρίτιδα ακολουθούν τις τυπικές συστάσεις για υγιεινή διατροφή.

Πρωτεΐνες. Επικεντρωθείτε στο άπαχο κρέας και στα πουλερικά, στα χαμηλής λιποπεριεκτικότητας γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποφύγετε οστά και ζωμούς κρεάτων τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα πουρίνης. Περιορίστε τη μερίδα βοδινού, αρνιού και χοιρινού κρέατος. Ορισμένα είδη θαλασσινών -όπως οι αντσούγιες, τα οστρακοειδή, οι σαρδέλες και ο τόνος- έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες από ό,τι άλλοι τύποι.

Απώλεια βάρους. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης τη συνολική πίεση στις αρθρώσεις.

Νερό. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι με πόσιμο νερό. Μία σημαντική, δυστυχώς συχνά αγνοημένη, σύσταση είναι η επαρκής πρόσληψη υγρών προκειμένου να διευκολυνθεί η εξάλειψη του ουρικού οξέος. Πρέπει να πίνετε, ανάλογα με το σωματικό βάρος σας, από 8 έως 16 ποτήρια την ημέρα.

Λίπη. Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη από το κόκκινο κρέας, τα λιπαρά πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (πλήρη).
Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος.

Αλκοόλ. Η μπίρα και τα αποσταγμένα ποτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Ζάχαρη σε τρόφιμα και ποτά. Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά με σιρόπι καλαμποκιού, υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και τους χυμούς φρούτων.

Καφές. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Ασκηση. Τα επίπεδα ουρικού οξέος αυξάνονται έπειτα από έντονη άσκηση, πιθανώς λόγω μεγαλύτερης αποικοδόμησης των πουρινών σε συνθήκες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, ωστόσο η συστηματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This