Τα καλά της… ψυχρολουσίας

Must Read

Μπορεί ένα ζεστό μπάνιο να βοηθά τον οργανισμό να χαλαρώσει, αλλά ένα κρύο ντους τελικά μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρύου νερού ήταν γνωστές στους αρχαίους πολεμιστές Σαμουράι γι’ αυτό και κάθε πρωί έριχναν πάνω τους έναν κουβά με κρύο νερό προκειμένου να καθαρίσουν σώμα και πνεύμα. Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν μετά το ζεστό μπάνιο να ρίχνουν κρύο νερό πάνω τους («ψυχρολουσία»).

Τα κρύα λουτρά είναι γνωστά και στη παράδοση ινδιάνων της βόρειας Αμερικής, ενώ τα τελευταία χρόνια σειρά ερευνών έρχονται να αποδείξουν πως υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για τη ψυχική και σωματική υγεία.

Τα κρύα ντους:

  • Εξαφανίζουν τους μυικούς πόνους

Ένα κρύο ντους ,μετά την έντονη άθληση και σωματική δραστηριότητα, μπορεί να ανακουφίσει την αίσθηση πρηξίματος, πόνου και τραβήγματος στο σώμα. Στην ουσία λειτουργούν σαν να βάζεις παγοκύστες πάνω σε τραυματισμένους μύες.

  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Τα συχνά κρύα ντους βοηθούν σταδιακά να χάσουμε βάρος, αφού η απώλεια θερμότητας που προκαλούν στο σώμα, ενισχύει τις καύσεις. Επίσης υπάρχει και η θεωρία πως τα κρύα ντους τείνουν να δίνουν ώθηση στον μεταβολισμό.

  • Απομακρύνουν το στρες

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κρύο νερό εκπαιδεύει το νευρικό σύστημα να είναι πιο ανθεκτικό στο στρες. Επίσης μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέως και ενισχύει εκείνα της Γλουταθειόνης η οποία εξασφαλίζει προστασία του οργανισμού έναντι στο οξειδωτικό στρες.

  • Τονώνουν το ανοσοποιητικό

Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι κάνουν κρύα ντους έχουν μεγαλύτερες άμυνες έναντι κοινών ασθενειών όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.

  • Κάνουν καλό στα μαλλιά και την επιδερμίδα

Τα κρύα ντους είναι απ’ τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσεις την επιδερμίδα και τα μαλλιά σου, αφού βοηθούν στο να μην χάνουν τη φυσική λιπαρότητά τους. Επίσης κάνει τα μαλλιά να δείχνουν πιο λαμπερά, δυνατά και υγιή, αφού το ζεστό νερό είναι γνωστό πως θαμπώνει την τρίχα και της προκαλεί φθορές.

  • Αυξάνουν την τεστοστερόνη και τη γονιμότητα

Ένα απ’ τα πιο σημαντικά οφέλη των κρύων ντους είναι ότι αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης αλλά και τη γονιμότητα. Αντιθέτως, το καυτό μπάνιο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σαν αντισυλληπτικό για τον άντρα. Σε παλιότερη μελέτη της USCF εκείνοι που σταμάτησαν να κάνουν τακτικά μπάνιο με καυτό νερό παρατήρησαν αύξηση έως 491% στην ποσότητα του σπέρματός τους.

  • Χαρίζουν ενέργεια

Ένα κρύο ντους το πρωί, όχι μόνο θα σας ξυπνήσει αλλά η αίσθηση του δροσερού νερού, προκαλεί αύξηση του ρυθμού κυκλοφορίας του αίματος που με τη σειρά του αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και τους παλμούς της καρδιάς. Έτσι και ο εγκέφαλος οξυγονώνεται καλύτερα και αυτό χαρίζει ευστροφία, μεγαλύτερη συγκέντρωση και φυσικά ενέργεια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This