Πέμπτη 24/6/2021

Ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος – Σε ποιες παθήσεις είναι απαραίτητη

Η σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική ορθοπαιδική χειρουργική, μπορεί να αντιμετωπίσει στις μέρες μας ένα πολύ μεγάλο φάσμα από παθήσεις που άλλοτε απαιτούσαν μεγάλη και δύσκολη αποκατάσταση.

Η αρθρίτιδα γόνατος και ισχίου πρωτοστατούν στις παθήσεις αυτές, οι οποίες καταλήγουν να χειρουργηθούν με ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος.

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου ονομάζουμε μία εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων, όπου προκαλεί μεγάλη ενόχληση στην ενεργητικότητα του ασθενούς. Συνήθως εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν πλέον η άρθρωση έχει αρχίσει να γερνάει, παρουσιάζοντας φυσικές αλλοιώσεις. Σπάνια εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες και συνήθως εκεί υπάρχει κάποιο κληρονομικό υπόβαθρο.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και περιλαμβάνουν:

  • Πόνο
  • Τρίξιμο αρθρώσεων ισχίου ή γονάτου
  • Δυσκαμψία

Αίτια

  • Φυσική φθορά του χόνδρου
  • Τρίψιμο των οστών μεταξύ τους
  • Τραυματισμοί
  • Παχυσαρκία

Αντιμετώπιση

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου είναι θεραπεία εκλογής σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ανάγκη να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένες από την αρθρίτιδα περιοχές. Επιλέγονται ειδικές προθέσεις για αυτήν την αντικατάσταση, με στόχο την επαναφορά της άρθρωσης στο φυσιολογικό. Αν η αποκατάσταση είναι ολική οι προθέσεις αφορούν και τα τρία διαμερίσματα του γόνατος.

Τι είδους αναισθησία είναι απαραίτητη στην αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου;

Η αναισθησία μπορεί να είναι είτε γενική είτε επισκληρίδιος, με τοπική αναισθησία ολόκληρου του άκρου. Προτιμάται σε μεγάλο βαθμό η δεύτερη, πρώτον επειδή έχει λιγότερες επιπλοκές και δεύτερον επειδή μπορεί να συνδυαστεί με τα λεγόμενα fasttrack. Πρόκειται για πρωτόκολλα ταχεία κινητοποίησης του ασθενούς, κατά τα οποία ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει την ίδια ημέρα του χειρουργείου.

Πως συρράπτεται η τομή;

Τα ράμματα μπορούν να είναι απορροφήσιμα. Σε αυτήν την περίπτωση η αποκατάσταση είναι πλαστική με ενδοδερμική ραφή, επομένως ο ασθενής δεν χρειάζεται να πάει στον γιατρό για την αφαίρεσή τους.

Πόση διάρκεια έχει η επέμβαση;

H κυρίως επέμβαση διαρκεί 50 περίπου λεπτά. Επιπλέον χρόνος συνυπολογίζεται για την προετοιμασία και την ανάνηψη, ο οποίος διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.

Dr. Ροΐδης Νικόλαος

Ορθοπαιδικός χειρουργός

https://www.roidisnt.gr/

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ