Τετάρτη 23/6/2021

Οι μάσκες από ενισχυμένο ύφασμα προστατεύουν καλύτερα

Το πολυπροπυλένιο φιλτράρει καλύτερα

Οσο περισσότερα είναι τα στρώματα της μάσκας και όσο περισσότερες ίνες έχει τόσο μεγαλύτερη προστασία παρέχει από τον κορωνοϊο SARS-CoV-2. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις φιλτράρεται έως το 50% των μικρών σωματιδίων, ιδίως από κάποια υλικά όπως το πολυπροπυλένιο.

Αυτό επισημαίνουν για τη χρήση των μασκών οι αναθεωρημένες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αναφέρουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες δεν μπλοκάρουν μόνο τα μεγάλα σταγονίδια, αλλά και την απελευθέρωση 50%-70% των σταγονιδίων που είναι μικρότερα από 10 μικρόμετρα. Τα σωματίδια αυτά αυξάνονται με την ένταση της ομιλίας.

Μελέτη

Πολλαπλές έρευνες έχουν προσπαθήσει να μελετήσουν την αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών. Έχει φανεί ότι το άτομο που φοράει μάσκα εκτίθεται σε μικρότερο βαθμό σε σωματίδια που προκαλούν λοίμωξη, ακόμη και μικρότερα από 10 μικρόμετρα. Η αποτελεσματικότητα της μάσκας αυξάνεται όσο αυξάνονται οι ίνες που περιέχει και τα στρώματα από τα οποία είναι φτιαγμένη.

Επίσης, μελέτες παρατήρησης επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας. Ενδεικτικά, σε 124 οικογένειες στο Πεκίνο, όπου τουλάχιστον ένα μέλος ήταν θετικό στον ιό SARS-CoV-2, η χρήση της μάσκας μείωσε τη μετάδοση κατά 79%. Επίσης, στην Ταϊλάνδη, έρευνα 1.000 ασθενών έδειξε ότι όσοι φορούσαν πάντα μάσκα είχαν 70% λιγότερο κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ