Παρασκευή 18/6/2021

Κρίσιμη η έγκαιρη απομόνωση την πρώτη μέρα των συμπτωμάτων

H πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης φαίνεται ότι είναι η πιο επικίνδυνη

Όσοι έχουν κολλήσει τον νέο κορωνοϊό είναι πιο πιθανό να τον μεταδώσουν σε άλλους τις πρώτες πέντε μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο και είναι πιο μεταδοτικοί, προειδοποιούν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Αγίου Ανδρέα στη Σκοτία. Γι’ αυτό, τονίζουν, είναι κρίσιμη η έγκαιρη απομόνωση όσων έχουν μολυνθεί.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Μάγκε Τσέβικ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet Microbe», αξιολόγησε 79 διεθνείς μελέτες για τη νόσο Covid-19, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 5.340 συμπτωματικούς ασθενείς σε νοσοκομεία.

Γενετικό υλικό

Μετά τη λήψη δειγμάτων από τους ασθενείς διαπιστώθηκε ότι είναι δυνατό να απομονωθεί και να αναπαραχθεί βιώσιμος κορωνοϊός έως εννέα μέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης. Η αποκορύφωση του αριθμού των σωματιδίων του ιικού RNA -του γενετικού υλικού του κορωνοϊού- στον λαιμό των ασθενών, άρα και του ιικού φορτίου και της μεταδοτικότητας στους άλλους, παρατηρείται έως την πέμπτη ημέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει στην εκτίμηση ότι οι άνθρωποι είναι πιο μεταδοτικοί μία έως δύο ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε συνδυασμό και με τη νέα σκοτσέζικη έρευνα, η πρώτη εβδομάδα της λοίμωξης φαίνεται ότι είναι η πιο επικίνδυνη για ενδεχόμενη μετάδοση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ