Πέμπτη 24/6/2021

Ψυχωσικά συμπτώματα σε ασθενείς που είχαν Covid-19

42χρονη μητέρα είχε εμμονές ότι θα σκοτώσει τα παιδιά της

Ενας μικρός αριθμός ασθενών με Covid-19 μπορεί να εμφανίσει ψυχωσικά συμπτώματα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Τον κίνδυνο ανέδειξαν μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο δρ Κόλιν Σμιθ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας και ο ψυχίατρος από το Λονγκ Αϊλαντ δρ Hisam Goueli.

Οι δύο γιατροί επισήμαναν ότι ήρθαν αντιμέτωποι με περιστατικά ανθρώπων με τη λοίμωξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2 οι οποίοι εμφάνισαν σοβαρά ψυχωσικά συμπτώματα. Μια 42χρονη μητέρα, για παράδειγμα, που πριν κολλήσει τον νέο κορωνοϊό ήταν απόλυτα υγιής ψυχικά, νοσηλεύτηκε στην ψυχιατρική κλινική του Goueli, διότι έλεγε ότι είχε έμμονες σκέψεις να σκοτώσει τα παιδιά της. Αλλες φορές φανταζόταν ότι ένα φορτηγό τα παρέσυρε και τα σκότωνε. Επίσης, μια 36χρονη στη Βόρεια Καρολίνα προσπάθησε να βγάλει τα τρία παιδιά της από το παράθυρο ενός εστιατορίου, διότι πίστευε ότι κάποιος θα τα απήγαγε. Ενας 30χρονος εργάτης στη Νέα Υόρκη προσπάθησε να στραγγαλίσει τον ξάδελφό του, επειδή πίστευε ότι θα τον δολοφονούσε!

Οι γιατροί επικαλέστηκαν δύο πρόσφατες έρευνες που επιβεβαιώνουν την προσωπική τους εμπειρία. Στην πρώτη, η οποία διεξήχθη στη Βρετανία, συμμετείχαν 153 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύτηκαν εξαιτίας του Covid-19. Από αυτούς 10 εμφάνισαν «νέες ψυχώσεις». Η δεύτερη έρευνα, που έγινε στην Ισπανία, εντόπισε άλλους 10 ασθενείς με ψυχωσικά συμπτώματα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ