Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Το σάλιο κάνει πιο έγκυρη διάγνωση για τον ιό

Aποκαλύπτει καλύτερα την πιθανότητα σοβαρής εξέλιξης της νόσου

Το δείγμα σάλιου είναι πιο αποτελεσματικό από το ρινοφαρυγγικό δείγμα που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα στην αποκάλυψη πόσο μεγάλο είναι το ιικό φορτίο του νέου κορωνοϊού και έτσι μπορεί να προβλέψει καλύτερα τη σοβαρότητα της εξέλιξης της νόσου Covid-19.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές στις ΗΠΑ με επικεφαλής την ιαπωνικής καταγωγής καθηγήτρια Ανοσολογίας Ακίκο Ιβασάκι του Γέιλy. Στην έρευνα που προδημοσίευσαν στο «medRxiv» συμμετείχαν 108 υγιείς εθελοντές, 26 ασθενείς με ήπιο Covid-19, 84 με μέτρια συμπτώματα και 63 σε σοβαρή κατάσταση, από τους οποίους οι 23 τελικά πέθαναν.

Kαταιγίδα κυτταροκινών

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ιικά φορτία από δείγματα σάλιου και ρινοφάρυγγα και τα συσχέτισαν με την κατάσταση των ασθενών και το ανοσιακό προφίλ τους, με βάση μια σειρά από σχετικούς βιοδείκτες που δείχνουν την πιθανότητα της αυτοκαταστροφικής «καταιγίδας κυτταροκινών».

Διαπιστώθηκε ότι το ιικό φορτίο του σάλιου είναι σημαντικά υψηλότερο στους ασθενείς που έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για Covid-19 όπως είναι η προχωρημένη ηλικία, το ανδρικό φύλο και υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, νεφρική νόσος, καρδιαγγειακές και αυτοάνοσες παθήσεις. Επίσης το ιικό φορτίο του σάλιου αποκαλύπτει καλύτερα την πιθανότητα σοβαρής εξέλιξης της νόσου και προβλέπει καλύτερα -σε σχέση με το ιικό φορτίο από τα ρινοφαρυγγικά δείγματα- την πιθανότητα θανάτου ενός ασθενούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ