Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ο Covid-19 «χτυπάει» και τα μάτια

Oφθαλμολογικές επιπτώσεις στους ασθενείς

Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Covid-19 χτυπάει και τα μάτια. Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας μαγνητικές απεικονιστικές εξετάσεις βρήκαν σημαντικές ανωμαλίες στα μάτια μερικών ασθενών με σοβαρή νόσο. Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη οφθαλμολογικής εξέτασης των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό, έτσι ώστε, στο μέτρο που απαιτείται, να τύχουν έγκαιρα της κατάλληλης θεραπείας.

Η Γαλλική Εταιρία Νευροακτινολογίας προχώρησε στη μελέτη 129 ασθενών με σοβαρό νόσηση από Covid-19, οι οποίοι έκαναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Οι εννέα από αυτούς εμφάνιζαν αφύσικα ευρήματα στους βολβούς των ματιών τους, κυρίως έναν ή περισσότερους όζους στο πίσω μέρος του βολβού.

Οι οκτώ από τους εννέα ασθενείς είχαν περάσει καιρό διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσοκομείου σε θέση πρηνηδόν, κάτι που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στα μάτια. Και οι εννέα είχαν όζους στην περιοχή της ωχράς κηλίδας, στο πίσω μέρος του ματιού που ευθύνεται για την κεντρική όραση. Από τους εννέα οι δύο είχαν διαβήτη, οι δύο υπέρταση και οι έξι ήταν παχύσαρκοι.

Ο βιολογικός μηχανισμός πίσω από τη δημιουργία όζων στα μάτια στους ασθενείς με Covid-19 παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να σχετίζεται με τη φλεγμονή που πυροδοτεί ο ιός. Οι τυχόν οφθαλμολογικές επιπτώσεις στους ασθενείς με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα βρίσκονται υπό εξέταση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ