Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Συμβουλές για να γλιτώσουν τις γυναίκες από «μπελάδες»

Ιδιαίτερα συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι, κυρίως λόγω της αυξημένης εφίδρωσης, που οδηγεί σε αφυδάτωση και μειωμένη αποβολή ούρων.

Ως αποτέλεσμα, τα ούρα λιμνάζουν για πολλή ώρα μέσα στην ουροδόχο κύστη και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί. Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων το καλοκαίρι είναι επίσης οι επισκέψεις σε θάλασσα και πισίνες.
Υπολογίζεται ότι μία στις πέντε γυναίκες θα πάθει τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη στη διάρκεια της ζωής της, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις.

Πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις είναι επίσης οι γυναίκες με πεσμένο ανοσοποιητικό και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, καθώς τα οιστρογόνα δρουν προστατευτικά κατά των ουρολοιμώξεων. Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε αυτές τις επώδυνες λοιμώξεις που είναι ικανές να χαλάσουν τις διακοπές μας;

Ο πρώτος τρόπος πρόληψης είναι η κατανάλωση πολλών υγρών και οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, ώστε τα ούρα να μη λιμνάζουν για πολλή ώρα στην κύστη.

Σημαντικό είναι επίσης μια γυναίκα, μετά το μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα, να μην αφήνει το μαγιό να στεγνώσει πάνω της, αλλά να το αλλάζει με ένα στεγνό, να χρησιμοποιεί βαμβακερά εσώρουχα, για να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, και να αποφεύγει να κάθεται απευθείας στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.

Τα μικρόβια

Φροντίστε επίσης να ουρείτε αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή. Η ούρηση θα βοηθήσει να βγουν προς τα έξω τα μικρόβια που με τη διείσδυση ωθούνται προς την κύστη, προτού αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις και μη χρησιμοποιείτε πολύ ισχυρά αντισηπτικά στην ευαίσθητη περιοχή, γιατί μεταβάλλουν τη μικροβιακή ισορροπία της περιοχής και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μικροβίων.

Εκτός από την κατανάλωση νερού, η κατανάλωση κράνμπερι (σε χυμό, συμπλήρωμα ή αποξηραμένο) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, καθώς εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα των ουροφόρων οδών.
Αν, παρ’ όλα αυτά, αρχίσετε να αισθάνεστε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως τσούξιμο κατά την ούρηση και συχνοουρία, επισκεφθείτε τον θεράποντα ιατρό σας ή τηλεφωνήστε του για οδηγίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ