Τρίτη, 20 Απρ 2021

Ανακάλυψαν γονίδια «ζόμπι» που ενεργοποιούνται μετά τον θάνατο του ανθρώπου

Ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου ανακάλυψαν γονίδια που λειτουργούν σαν να ήταν… ζόμπι, καθώς «ανασταίνονται» μετά τον θάνατο του ανθρώπου. Πρόκειται για ειδικά γονίδια μιας συγκεκριμένης ομάδας κυττάρων του εγκεφάλου, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη λειτουργία ακόμη και ώρες αφότου η καρδιά και ο εγκέφαλος σταματήσουν να λειτουργούν.

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports» οι ερευνητές του πανεπιστημίου Ιλινόις στο Σικάγο αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για τα γονίδια των νευρογλοιακών κυττάρων του εγκεφάλου. Τα συγκεκριμένα κύτταρα περιβάλλουν τους νευρώνες των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων και μεταξύ άλλων είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση οποιασδήποτε φλεγμονής δημιουργηθεί στον εγκέφαλο, ώστε να μην επηρεάσει τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων που προστατεύουν.

Λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς μετά τον θάνατο

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Jeffrey Loeb ανακάλυψε ότι τα γονίδια που περιλαμβάνουν τις πληροφορίες για την αντιφλεγμονώδη δράση των νευρογλοιακών κυττάρων ενεργοποιούνται και μάλιστα λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς, μετά τον θάνατο του ανθρώπου.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές μελέτησαν τη λειτουργία όλων των γονιδίων των εγκεφαλικών κυττάρων σε κομμάτια εγκεφάλου που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων. Τα κομμάτια αυτά αφέθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες, έτσι ώστε να προσομοιωθούν με ακρίβεια όλες οι αλλοιώσεις που γίνονται στον εγκέφαλο όταν πεθαίνει κάποιος.

Οι ερευνητές συνδέουν το φαινόμενο της έκφρασης των γονιδίων των νευρογλοιακών κυττάρων του εγκεφάλου μετά θάνατον με τη αντιφλεγμονώδη δράση των κυττάρων αυτών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ