Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Η Γερμανία ανέστειλε το εμβόλιο της AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 60

Έπειτα από περιστατικά θρομβώσεων

Καλά κρατεί η ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορωνοϊού, καθώς εκ νέου χώρες αναστέλλουν τη χορήγησή του.

Το Βερολίνο ανέστειλε χθες τη χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca κατά του Covid-19 για γυναίκες κάτω των 60 ετών, μετά τη διαπίστωση 31 περιστατικών θρομβώσεων. Τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου είχαν προηγουμένως αναστείλει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου και άλλα νοσοκομεία στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο «Paul Ehrlich», αρμόδιο για τα εμβόλια στη Γερμανία, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης, έπειτα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Εννέα από τα περιστατικά κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο περιπτώσεις όλα αφορούν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 63 ετών.

Οι δύο άνδρες ήταν 36 και 57 ετών. Σε αυτά τα στοιχεία παρέπεμψε και η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτζί, ανακοινώνοντας την αναστολή χρήσης του για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité τόνισε ότι «αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, διότι έχουν διαπιστωθεί νέα περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες στη Γερμανία». Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι στο Charité δεν υπήρξε ανάλογο περιστατικό, ενώ έχουν χορηγηθεί ήδη 16.000 δόσεις εμβολίων στο προσωπικό, εκ των οποίων τα περισσότερα της AstraZeneca.

Και ένας θάνατος

Την προληπτική αναστολή χρήσης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών αποφάσισε χθες και το Νοσοκομείο Vivantes του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι η οδηγία αφορά κυρίως το προσωπικό του. Σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν ήδη και νοσοκομεία στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, όπου υπήρξαν μάλιστα και δύο περιστατικά θρομβώσεων. Μία 47χρονη γυναίκα πέθανε, ενώ μία 27χρονη έχει στο μεταξύ αναρρώσει.
Την ίδια ώρα στον Καναδά υγειονομικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους ενήλικες κάτω των 55 ετών, ενώ ζήτησαν να διεξαχθούν περαιτέρω αναλύσεις για τα οφέλη και τους κινδύνους του εν λόγω εμβολίου ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες, ενώ περίπου 307.000 δόσεις του εμβολίου έχουν ήδη χορηγηθεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ