Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Το φυσιολογικό βάρος και η «καλή» χοληστερόλη προστατεύουν από τον κορωνοϊό

«Ασπίδα» ο υγιεινός τρόπος ζωής

Ο τρόπος ζωής που ακολουθεί κανείς μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Μάλιστα, επιλογές που σχετίζονται με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση αυξάνουν επικίνδυνα την πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον ιό SARS-CoV-2.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS ONE» από ερευνητές του αμερικανικού University of Maryland School of Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κομβικό ρόλο στην προστασία από τον νέο κορωνοϊό παίζουν τα υψηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (ΗDL) και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Charles Hong, μελέτησε τα ιατρικά δεδομένα περίπου 500.000 εθελοντών από τη Βρετανία. Επικεντρώθηκε στην ύπαρξη ασθενειών και κλινικών στοιχείων που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και εξέτασε πώς αυτά συνδέονται με τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ανακάλυψε ότι οι εθελοντές που ήταν αρνητικοί στα τεστ κορωνοϊού και δεν νόσησαν ποτέ από Covid-19 είχαν φυσιολογικό βάρος και, ταυτόχρονα, υψηλά επίπεδα ΗDL χοληστερόλης. Αντίθετα, οι εθελοντές που διαγνώστηκαν θετικοί σε τεστ κορωνοϊού ήταν συνήθως πιο παχύσαρκοι ή έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Πιο ευάλωτοι

«Ορισμένοι βασικοί καρδιομεταβολικοί παράγοντες φαίνεται ότι είτε προστατεύουν ένα άτομο από τον Covid-19 είτε το καθιστούν πιο εύαλωτο στη μόλυνση» εξήγησε ο Hong. Επεσήμανε ότι «οι συσχετίσεις που προκύπτουν από τη μελέτη μας είναι στατιστικές και υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα στην προστασία από τη λοίμωξη του SARS-CoV-2».

Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, οι ερευνητές συστήνουν υγιεινό τρόπο ζωής. «Ο έλεγχος του σωματικού βάρους αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα αυτή την περίοδο. Συγχρόνως, σημαντικό είναι οι άνθρωποι να φροντίζουν να αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης τους μέσω της τακτικής σωματικής άσκησης και της υιοθέτησης διατροφής πλούσιας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τα αβοκάντο» συνέστησε ο Hong.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ