Δευτέρα 17/5/2021

Η… μύτη του σκύλου το καλύτερο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού

Θα χρησιμοποιούνται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι σε αεροδρόμια ή σιδηροδρομικούς σταθμούς

Ακρίβεια που θα τη ζήλευαν και τα καλύτερα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει η μύτη του σκύλου σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία υπολόγισε ότι οι σκύλοι μπορούν να βρουν τα δείγματα που είναι θετικά στον κορωνοιό με 96% επιτυχία.

Ερευνητές του αμερικανικού University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine, στην έρευνα που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα του Public Library of Science, μελέτησαν σκύλους οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί στον εντοπισμό του νέου κορωνοϊού σε δείγματα σάλιου ή ούρων που έδωσαν ασθενείς με Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι εντόπιζαν τα θετικά στον ιό δείγματα με ακρίβεια που έφτανε το 96%.

«Στα ανθρώπινα ούρα ή στο σάλιο υπάρχει μια μοναδική μυρωδιά που συνδέεται με μόλυνση από τον SARS-CoV-2 και αυτό παρακίνησε την ερευνητική κοινότητα στη δημιουργία διαγνωστικών τεστ με βάση τη μυρωδιά» αναφέρουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι τα συγκεκριμένα τεστ μπορεί να είναι ηλεκτρονικά, χημικά ή να βασίζονται σε βιολογικούς αισθητήρες. Στους αισθητήρες στη μύτη σκύλων πόνταραν οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου, καταφέρνοντας να έχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η επιτυχία τους ανοίγει τον δρόμο ώστε μελλοντικά να χρησιμοποιούνται ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι σε αεροδρόμια ή σιδηροδρομικούς σταθμούς για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών ταξιδιωτών με τη λοίμωξη του νέου κορωνοϊού, οι οποίοι πρώτα θα δώσουν δείγμα σάλιου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ