Οι φυτικές ίνες είναι το «κλειδί» στη μακροζωία

Αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης και... σώζουν το έντερο

Must Read

Πολύ συχνά αναζητάμε το υπερτρόφιμο που θα μας χαρίσει τη μακροζωία ή μπλέκουμε σε έναν κυκεώνα μέτρησης θερμίδων, ζυγίσματος τροφών και υπολογισμού λίπους και υδατανθράκων, προκειμένου να βελτιώσουμε τη διατροφή μας.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Υπάρχει ωστόσο ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά μας διαφεύγει, αν και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το κλειδί της μακροζωίας, της αποφυγής του πρόωρου θανάτου και της υγείας του εντέρου. Ο λόγος για τις φυτικές ίνες, οι οποίες αποκαλούνται «διαιτητικές» και υποδιαιρούνται με βάση την ιδιότητά τους σε διαλυτές και μη διαλυτές στο νερό.

Υπολογίζεται ότι οι ενήλικες στις ΗΠΑ καταναλώνουν μόλις 15 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, τη στιγμή που οι συστάσεις από την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας είναι 25 γρ. για γυναίκες κάτω των 50 ετών και 21 γρ. για τις άνω των 50 ετών, ενώ για τους άνδρες κάτω των 50 ετών είναι 38 γρ. και 30 γρ. για τους άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με έρευνες, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών συσχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πλήθους νόσων, από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τις τροφικές αλλεργίες έως την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Πρόσφατα μάλιστα νέα, μεγάλη μελέτη επιβεβαιώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, λαχανικά και φρούτα μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο ή καρδιακή νόσο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας του εντέρου, ενώ μπορεί να επηρεάσει και την αύξηση ή όχι του βάρους. Πλήθος ερευνών έχουν συσχετίσει την υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή με την ευζωία και τη μακροζωία. Σχετικά πρόσφατα όμως οι επιστήμονες κατανόησαν βαθύτερα τον λόγο για τον οποίο οι φυτικές ίνες είναι τόσο σημαντικές για την ευζωία.

Ερευνα του 2017 κατέδειξε τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φυτικών ινών και στο εντερικό μικροβίωμα. Η πλούσια και διαρκής πρόσληψη φυτικών ινών θρέφει και ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου. Τα βακτήρια αυτά έχει φανεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη, ενώ πρόσφατα οι επιστήμονες άρχισαν να θεωρούν ότι υπάρχουν μικρόβια του εντέρου στον λιπώδη ιστό και στο περιφερικό αίμα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με φυτικές ίνες είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να επιλέγουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, καθώς και όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This