Επιστήμονες ανησυχούν ότι το χάπι της Merck ενδέχεται να προκαλεί μεταλλάξεις του DNA

Mελέτες δείχνουν ότι το χάπι της Merck μπορεί να προκαλέσει σφάλματα στο γενετικό υλικό

Must Read

Προβλήματα διαφαίνονται στον ορίζοντα των θεραπειών κατά του Covid-19, καθώς κάποιες εργαστηριακές μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι το χάπι της Merck μπορεί να προκαλέσει σφάλματα στο γενετικό υλικό (DNA), ενώ η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το χάπι της προκαλεί μεταλλάξεις του DNA.

Αυτό που αρχικά πλασαρίστηκε πάντως ως ένα πολλά υποσχόμενο αντιιικό χάπι μειώνει κατά 30% (και όχι κατά 50%) τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, εφόσον χορηγηθεί μέσα σε πέντε μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ενώ επίσης ελπίζεται ότι θα είναι αποτελεσματικό κατά της νέας παραλλαγής.

Ορισμένοι επιστήμονες συνεχίζουν να εγείρουν ανησυχίες για την πιθανότητα το φάρμακο να προκαλεί μεταλλάξεις στο ανθρώπινο DNA, σύμφωνα με τους «New York Times» και το «Nature», ενώ, δύο εβδομάδες αφότου η επιτροπή ειδικών της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ψήφισε με μικρή πλειοψηφία (13-10) υπέρ της επείγουσας έγκρισης του νέου φαρμάκου, η FDA ακόμη εξετάζει το ζήτημα και δεν έχει δημοσιοποιήσει την απόφασή της, κάτι που δεν αποκλείεται να μαρτυρά αβεβαιότητα.

Eνα από τα κυριότερα ερωτήματα είναι αν το χάπι μπορεί να επιφέρει μεταλλάξεις στο DNA του ασθενούς, καθώς αρκετά μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής ζήτησαν να μη χορηγείται σε παιδιά έως 18 ετών και σε εγκύους, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ανήσυχοι για τον κίνδυνο να γεννηθούν μωρά με εκ γενετής προβλήματα.

«Θέλουμε να μειώσουμε κατά 30% τον κίνδυνο για τη μητέρα, ενώ θα εκθέσουμε το έμβρυο σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης από το φάρμακο; Η απάντησή μου είναι “όχι” και δεν υπάρχει περίπτωση που θα συμβούλευα μια έγκυο να πάρει αυτό το φάρμακο» σχολίασε ο δρ Τζέιμς Χίλντρεθ, πρόεδρος του Ιατρικού Κολεγίου Meharry του Τενεσί και μέλος της επιτροπής συμβούλων της FDA.

Την ίδια ώρα, καλύτερα είναι τα νέα από τη Pfizer, που ανακοίνωσε χθες ότι η τελική ανάλυση του αντιιικού χαπιού της συνεχίζει να εμφανίζει αποτελεσματικότητα σχεδόν 90% στην αποτροπή νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του κατά του στελέχους Ομικρον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This