Πώς θα προλάβετε τις «σχολικές» λοιμώξεις

Must Read

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της καταφθάνουν και οι διάφορες λοιμώξεις. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει όλα τα απαραίτητα αντισώματα για την άμυνά του.

Η συνύπαρξή τους κάθε μέρα στο βρεφονηπιακό σταθμό ή στο σχολείο με πολλά ακόμα παιδιά, που μπορεί να νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν, ευνοεί τη μετάδοση των λοιμώξεων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης και να προσπαθούμε να τα προστατεύσουμε αναλόγως.

Τα παιδιά εκδηλώνουν συχνά λοιμώξεις, επειδή δε διαθέτουν αντισώματα για τα περισσότερα μικρόβια ή τους ιούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα βρέφη ηλικίας 6-12 μηνών, γιατί στην ηλικία αυτή έχουν καταστραφεί τα αντισώματα που είχαν πάρει κατά την εγκυμοσύνη.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία, εξαιτίας της στενής και παρατεταμένης επαφής των παιδιών, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για τη διασπορά των λοιμώξεων. Σήμερα, σχεδόν όλα τα παιδιά προσχολικής και πολλά βρεφικής ηλικίας μοιράζονται αρκετές ώρες κάθε μέρα με τους συνομήλικούς τους, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Στους χώρους αυτούς βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά που νοσούν ελαφρά και δεν αποκλείονται από τον σταθμό ή το σχολείο, αλλά συνήθως και με παιδιά που δεν έχουν συμπτώματα, όμως αποβάλλουν μικρόβια ή ιούς με τις εκκρίσεις του στόματος και της μύτης ή με τα κόπρανα.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταδίδονται στα άλλα παιδιά με τα χέρια τους, κατά την ανταλλαγή παιχνιδιών ή άλλων αντικειμένων. Έχει υπολογιστεί ότι για τη μόλυνση αρκεί η επαφή με τα χέρια για 15 δευτερόλεπτα, ενώ τα παιδιά που είναι μικρότερα των 4 ετών βάζουν τα χέρια τους στο στόμα κάθε 3 λεπτά!

Στο σχολείο, τα πιο πιθανά σημεία για μετάδοση κάποιας νόσου είναι τα εξής:

  • Τάξη – σαφώς ο πιο πιθανός χώρος μετάδοσης, τόσο διότι τα παιδιά περνούν κυρίως εκεί τον χρόνο τους, όσο και διότι σπάνια αερίζονται επαρκώς κατά τα διαλείμματα.
  • Σκάλες (κουπαστές).
  • Σχολικό – επίσης ένας χώρος συνωστισμού, στον οποίο τόσο ο βήχας, όσο και η επαφή με τα χέρια διευκολύνουν την μετάδοση.
  • Καντίνα (εφόσον τα παιδιά συνωστίζονται στην ουρά).
  • Γυμναστική και αθλητικές δραστηριότητες (στενή σωματική επαφή στο παιχνίδι).
  • Τουαλέτα (εξαιρετικά σπάνια η μετάδοση).

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να κατανοήσουμε ότι με σωστή ενημέρωση και σωστή υγιεινή, η μετάδοση των λοιμώξεων στα σχολεία μπορεί να μειωθεί δραστικά.

Τι πρέπει να κάνουμε για να λιγοστέψουμε τα ποσοστά των λοιμώξεων κατά τη σχολική χρονιά:

  • Οι τάξεις να αερίζονται καλά σε κάθε διάλειμμα (ακόμη κι αν κάνει κρύο).
  • Να διδάσκουμε στα παιδιά να βήχουν και να φταρνίζονται στον αγκώνα τους και όχι στα χέρια τους.
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και εκπαίδευση για σωστή υγιεινή των χεριών. Τα χέρια πρέπει να πλένονται μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν από τη λήψη οποιασδήποτε τροφής, μετά τον καθαρισμό της μύτης, κυρίως σε συνάχι, και όταν είναι λερωμένα.
  • Οι άρρωστοι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό να παραμένουν στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
  • Εμβολιασμός κάθε παιδιού πριν πάει στο σχολείο, σύμφωνα με το εθνικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών. Πολλές παιδιατρικές λοιμώξεις προλαμβάνονται με εμβολιασμό, που αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο πρόληψης.

Επειδή η πρόληψη είναι η πλέον εγγυημένη μέθοδος διατήρησης της υγείας, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού για τους τρόπους πρόληψης των λοιμώξεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This