Ελέγχω το διαβήτη μου! – Πώς ο ψυχολόγος μπορεί να με βοηθήσει;

Must Read

Γράφει η Βαχαβιώλου Φλωρεντία, Ψυχολόγος

Ο διαβήτης ως μία χρόνια ασθένεια έχει διπλάσιες πιθανότητες να αυξήσει την εμφάνιση διαταραχών της διάθεσης, όπως κατάθλιψη. Συμπτώματα  κούρασης, ψυχικής αδυναμίας και αισθήματα αναξιότητας, είναι πιθανό να ωθήσουν τον ασθενή σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών ή άρνηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής.

Όταν κάποιος παίρνει τη διάγνωση του διαβήτη, συχνά δυσκολεύεται να την αποδεκτεί, ιδιαίτερα εάν ο ίδιος αισθάνεται υγιής ή δεν παρουσιάζει έντονα συμπτώματα. Ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στην συναισθηματική αντιμετώπιση της ασθένειας, όπως είναι η δυσπιστία, το άγχος και οι ενοχές.

Τα ερευνητικά δεδομένα που μελετούν την κατάθλιψη στο διαβήτη υποστηρίζουν ότι όταν η καταθλιπτική διάθεση αντιμετωπίζεται, βελτιώνονται τόσο τα επίπεδα της διάθεσης όσο και τα επίπεδα της γλυκόζης.

Το στρες επίσης έχει συνδεθεί με το διαβήτη Τύπου ΙΙ. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο αποτελεσματική είναι η διαχείριση του στρες, τόσο καλύτερος είναι ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αν και η δυσφορία για τη σωματική ασθένεια είναι αναμενόμενη και φυσιολογική, υπάρχει μεγάλος χώρος για την εφαρμογή προγραμμάτων αντιμετώπισης από επαγγελματίες υγείας.

Πως ο ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη;

  • Αποδοχή της κατάστασης υγείας και κατανόηση της διάγνωσης του διαβήτη
  • Εξασφάλιση ποιότητας ζωής σε επίπεδο ψυχολογικό, κοινωνικό, εργασιακό και βιολογικό/σωματικό
  • Επανεξέταση των πεποιθήσεων για την υγεία
  • Προώθηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το διαβήτη, όπως διατροφικές συνήθειες, συναισθηματικές αντιδράσεις και σκέψεις
  • Τήρηση ιατρικών οδηγιών
  • Έκφραση συναισθημάτων
  • Κινητοποίηση υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Η υποστήριξη από ειδικό ψυχικής υγείας έχει στόχο τις προσαρμοστικές αλλαγές σύμφωνα με τον νέο τρόπο ζωής.

Σημείωση: Η ψυχολογική υποστήριξη ατόμων με χρόνια νοσήματα, όπως είναι ο διαβήτης, παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας, με στόχο την εξατομικευμένη φροντίδα αντιμετώπισης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This