Η ηλικία του αμφιβληστροειδούς «δείχνει» τα χρόνια που μας μένουν στη ζωή

Must Read

Στα μάτια μας πια, εκτός από τα αισθήματα, θα φαίνονται και τα χρόνια που μας μένουν στη ζωή. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας λειτουργεί σαν «παράθυρο», που επιτρέπει στους γιατρούς να μελετήσουν πιο βαθιά την κατάσταση ενός οργανισμού.

Συγκεκριμένα, οι Αυστραλοί επιστήμονες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο χάσμα πραγματικής ηλικίας και ηλικίας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα σηματοδοτεί και αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Η ηλικία του αμφιβληστροειδούς μπορεί να υπολογιστεί από πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που αναλύει εικόνες οι οποίες έχουν ληφθεί από τον βυθό, την εσωτερική πίσω επιφάνεια του ματιού. Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας Οφθαλμού της Μελβούρνης δίδαξαν σε έναν αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης να προβλέπει την ηλικία του αμφιβληστροειδούς, δίνοντάς του σχεδόν 19.000 απεικονίσεις βυθού.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν χάσμα δεκαετίας μεταξύ της πραγματικής τους ηλικίας και της ηλικίας του αμφιβληστροειδούς ήταν 67% πιο πιθανό να πεθάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς που μελέτησαν εθελοντές για 11 χρόνια. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αναλογεί ποσοστό 2% αυξημένου κινδύνου θανάτου για κάθε χρόνο χάσματος. Την ακρίβεια των υπολογισμών τη διασταύρωσαν εκτιμώντας την ηλικία του αμφιβληστροειδούς σε 36.000 εθελοντές. Πάνω από τους μισούς είχαν αμφιβληστροειδείς που ήταν γερασμένοι τουλάχιστον τρία χρόνια πάνω από την πραγματική τους βιολογική ηλικία. Κάποιοι είχαν και αμφιβληστροειδείς που ήταν ακόμα και 10 χρόνια πιο γερασμένοι από τη βιολογική τους ηλικία. Στα 11 χρόνια παρακολούθησής τους, 1.800 από τους εθελοντές (5%) πέθαναν, οι περισσότεροι από καρκίνο, άνοια ή καρδιοπάθεια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This