Δευτέρα 21/6/2021

Μειώνεται η συμμετοχή σε αρκετά φάρμακα – Γιατί αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

Μειώθηκε η συμμετοχή σε αρκετά φάρμακα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μετά την τροπολογία που τέθηκε σε εφαρμογή και είχε εισηγηθεί λίγο πριν τις εκλογές.

Συγκεκριμένα έως και 50% μειωμένη τιμή μπορεί να παρατηρηθεί σε ορισμένες συνταγές εφόσον το σκεύασμα έχει περάσει από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Έτσι, σε όσα φάρμακα «κουρεύεται» η συμμετοχή το 25% γίνεται 12,5%, ενώ το 10% μειώνεται σε 5%.

Τα φάρμακα υψηλού κόστους, δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση καθώς αυτά ήδη χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή .

Η μειωμένη συμμετοχή αφορά σε νέα φάρμακα που απευθύνονται σε πάσχοντες με χρόνια νοσήματα όπως καρδιολογικά, του κυκλοφορικού συστήματος κ.λπ.

Οι νέες θεραπείες

Επιπλέον νέα έγκριση θα δοθεί για την  κυκλοφορία φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν στην  Ευρώπη και αποτελούν θεραπεία για παθήσεις όπως καρκίνο, αυτοάνοσα, ρευματικά νοσήματα κλ.π. και εντάσσονται στα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για τα οποία δεν θα υπάρχει εξίσου συμμετοχή. 

Σύμφωνα με πηγές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχεύει να εντάξει στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και τα νέα σκευάσματα που προέκυψαν από τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019 που έχουν περάσει από τη διαδικασία του ελέγχου.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν

Όπως σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, η τελευταία πρόταση του υπουργείου, σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον ΦΣΑ.

Οι φαρμακοποιοί εξηγούν: «Το φάρμακο, ανεξαρτήτως τιμής, είναι ιδιαίτερο προϊόν και η διάθεσή του γίνεται μόνο από επιστήμονες Φαρμακοποιούς μετά το πέρας των πανεπιστημιακών τους σπουδών».

Ταυτόχρονα, οι φαρμακοποιοί της Αττικής τάσσονται κατά της διάθεσης των ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον, καθώς υπογραμμίζουν ότι «οι απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ. υποτιμούν τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και την καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, τη φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

«Οι φαρμακοποιοί, προφανώς, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ