Τα φάουλ της Σαρακοστής

Πέντε βήματα για να παραμείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της νηστείας

Must Read

Βρισκόμαστε σε περίοδο Σαρακοστής, κάτι που ίσως για πολλούς αποτελεί καλή αφορμή για να προσέξουν τη διατροφή τους. Παρ’ όλα αυτά, ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να αποφύγουμε ασθένειες και αδυναμίες, κι έτσι να παραμείνουμε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια αυτήν την περίοδο.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

1. Δεν λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Αποφεύγουμε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, και δεν φροντίζουμε να καλύψουμε τις ελλείψεις που δημιουργούνται και να αναπληρώσουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, όπως για παράδειγμα ο σίδηρος και οι πρωτεΐνες. Είναι σημαντικό να εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα τροφές όπως τα όσπρια, τα μανιτάρια και η κινόα, που έχουν μεγάλη πρωτεϊνική αξία. Τέλος, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και οι φακές είναι φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο και θα μας χαρίσουν ενέργεια.

2. Δεν κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς

Προκειμένου να αναπληρώσουμε την ποσότητα πρωτεΐνης που δεν λαμβάνουμε από το κρέας είναι σημαντικό να κάνουμε τους σωστούς συνδυασμούς. Αν βάλουμε στο ίδιο πιάτο όσπρια και ρύζι ή δημητριακά και ξηρούς καρπούς ή όσπρια και χαλβά, από διατροφική άποψη θα πάρουμε την απαραίτητη ποσότητα ενέργειας αλλά και πρωτεΐνης που έχουμε ανάγκη. Οπότε λέμε «ναι» στο φακόρυζο και το ρεβιθόρυζο!

3. Μπερδευόμαστε με τα θαλασσινά

Τελικά τρώμε ψάρι ή όχι; Κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορούμε ελεύθερα να καταναλώνουμε θαλασσινά, όπως το χταπόδι, οι γαρίδες και τα καλαμάρια, τα οποία δεν έχουν αίμα.

4. Τρώμε μεγάλες ποσότητες

Αρκετές φορές κατά την περίοδο της νηστείας τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς θεωρούμε ότι τα όσπρια και οι σαλάτες δεν θα μας χορτάσουν. Επιπλέον, όταν μαγειρεύουμε τα παραπάνω, χρησιμοποιούμε περισσότερο λάδι προκειμένου να δώσουμε επιπλέον γεύση στα πιάτα μας, καθώς και την αίσθηση του κορεσμού. Ολα αυτά μάς προσφέρουν περισσότερες θερμίδες και δεν μας βοηθούν να διατηρήσουμε υγιές βάρος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο προκειμένου να μετρήσουμε τις μερίδες για να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε.

5. Προτιμάμε τα νηστίσιμα γλυκά αντί των φρούτων

Αρκετές φορές παρασυρόμαστε και θεωρούμε ότι τα νηστίσιμα γλυκά δεν έχουν θερμίδες. Ετσι, αντί να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα εποχής, καταλήγουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες χαλβά, μαύρης σοκολάτας και γλυκών του κουταλιού. Το μόνο που καταφέρνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι να μειώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας και να αυξήσουμε την πρόσληψη θερμίδων.

Ολοκληρώνοντας, αν αποφύγουμε όλα τα παραπάνω λάθη, η νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να αποτοξινωθούμε και να απαλλαγούμε από τις τοξίνες που επιβαρύνουν τη σωματική μας υγεία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι να λαμβάνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This