Ευρυαγγείες και κιρσοί; Ποτέ ξανά!

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες ενάντια στη διαστολή των φλεβών

Must Read

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί εμφανίζονται κυρίως στα κάτω άκρα και οφείλονται σε διαστολή των φλεβών, η οποία δεν επιτρέπει στο αίμα να επιστρέψει στην καρδιά.
Αναπτύσσονται όταν οι φλεβικές βαλβίδες δεν κλείνουν σωστά, με συνέπεια η φλέβα να διαστέλλεται και να προκαλείται συγκέντρωση αίματος.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση αυτού του προβλήματος (που, συνήθως, προσβάλλει ενήλικες γυναίκες), είναι οι εξής:

 Παχυσαρκία
Αν τα πόδια σας σηκώνουν μεγάλο βάρος, χρειάζονται περισσότερο αίμα στις αρτηρίες και τις φλέβες τους. Έτσι, αυτές υπερφορτώνονται και δεν λειτουργούν σωστά.
 Καθιστικός τρόπος ζωής
Αν κάθεστε πολλές ώρες τη μέρα, οι μύες των ποδιών σας δεν αντλούν σωστά το αίμα. Το αίμα λιμνάζει στις φλέβες και υπερφορτώνει τις βαλβίδες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κιρσοί και ευρυαγγείες.
 Ορθοστασία
Το να στέκεστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δεν επιτρέπει την πλήρη επιστροφή του αίματος στην καρδιά, επειδή έτσι το αίμα ρέει «ενάντια» στη βαρύτητα.
 Γενετικοί παράγοντες
Ίσως έχετε οικογενειακό ιστορικό κιρσών, ευρυαγγειών, βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης ή άλλων προβλημάτων που συνδέονται με την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.
 Άλλοι παράγοντες κινδύνου
Το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορεί να αποτελέσουν άμεσες ή έμμεσες αιτίες προβλημάτων στις φλέβες.

Συνιστάται άμεση δράση

Είναι σημαντικό να «επιτεθείτε» στους κιρσούς και στις ευρυαγγείες αμέσως μόλις εμφανιστούν, όταν οι φλέβες έχουν μόλις αρχίσει να διαστέλλονται. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε το στάδιο 2 (δυσφορία, βάρος και κράμπες), το στάδιο 3 (αλλαγές στο δέρμα και στους υποδόριους ιστούς) και το στάδιο 4 (σοβαρός πόνος και φλεγμονή).

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για το πρώτο στάδιο, είναι οι εξής:

 Μύρτιλλο
Αυτό το μικρό μπλε φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος, δυναμώνοντας τα τοιχώματα των φλεβών, χάρη στις ιδιότητές του ως αγγειοδιασταλτικού.
Μπορείτε να καταναλώσετε τα μύρτιλλα ωμά, σαν επιδόρπιο ή σνακ, ή να φτιάξετε έγχυμα με μια κουταλιά μύρτιλλα σε ένα φλιτζάνι νερό. Πίνετε έως δύο φλιτζάνια τη μέρα.

 Αλόη (Aloe vera)
Ανοίξτε ένα φύλλο κατά μήκος, ξύστε το τζελ και, κατόπιν, απλώστε το στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί κιρσοί ή ευρυαγγείες. Για ακόμη πιο αποτελεσματική θεραπεία, μπορείτε να αναμείξετε την αλόη με μερικές κουταλιές της σούπας τριμμένο καρότο και μηλόξυδο, και να απλώσετε το μείγμα σαν αλοιφή, την οποία αφήνετε να δράσει για 20 λεπτά.

 Εκουιζέτο
Το εκουιζέτο είναι ένα από τα βότανα που προάγουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στη μείωση της εμφάνισης ευρυαγγειών και κιρσών. Έχει πολλές ωφέλειες για τις φλέβες και τις αρτηρίες, ενώ η κατανάλωσή του μπορεί να κάνει τους κιρσούς ακόμα και να εξαφανιστούν!
Μόνο προσοχή! Άνθρωποι με καρδιολογικά προβλήματα, όσοι πάσχουν από θρομβοφλεβίτιδα και οι έγκυες, καλύτερα να το αποφύγουν.

 Κατιφές
Ο κατιφές μπορεί να κάνει τις φλέβες σας λιγότερο επιρρεπείς στη φθορά με το πέρασμα του χρόνου. Ένα έγχυμα φτιαγμένο από άνθη κατιφέ μπορεί να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς, να μειώσει το οίδημα στα κάτω άκρα και να καταπραΰνει τον πόνο. Μπορείτε, επίσης, να βρείτε στο εμπόριο κρέμες από πέταλα κατιφέ ή ακόμη και να τις φτιάξετε και μόνοι σας.
Πώς; Λιώστε τα άνθη και αναμείξτε τα με λίγο νερό. Κατόπιν, ανακατέψτε το μείγμα με τη συνηθισμένη σας λοσιόν. Απλώστε τη στο δέρμα σας κάθε βράδυ, προτού πάτε για ύπνο, και αφήστε τη να δράσει χωρίς να την ξεπλύνετε.

 Αιθέρια έλαια
Το μασάζ με αιθέρια έλαια αποτελεί, επίσης, μια θαυμάσια επιλογή για τα πόδια που πονούν εξαιτίας των κιρσών ή για τα προβλήματα που συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την πολύωρη ορθοστασία. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κυκλικές κινήσεις και να αρχίζετε από τους αστραγάλους σας, ανεβαίνοντας προς τους μηρούς.
Για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να μην επιτρέψετε τη δημιουργία θρόμβων, εξάλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλό ελαιόλαδο. Φροντίστε, μόνο, να το ζεστάνετε λίγο, προτού το χρησιμοποιήσετε.

 Κυπαρίσσι
Ο φλοιός του κυπαρισσιού έχει διάφορες ιδιότητες, που αντιμετωπίζουν τις διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των κιρσών και των ευρυαγγειών.

Υλικά για ρόφημα από κυπαρίσσι
• 2 κουταλάκια του τσαγιού φύλλα και φλοιός κυπαρισσιού (20 γρ.)
• 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Βράζετε το νερό και προσθέτετε τα φύλλα και τον φλοιό.
Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά.
Μόλις κρυώσει, στραγγίστε το υγρό.
Καταναλώνετε επτά κουταλιές της σούπας την ημέρα.

 Κάστανο
Το κάστανο θεωρείται μία από τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Συνιστάται, επίσης, για τους ανθρώπους που πάσχουν από φλεβίτιδα, επειδή διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, έχοντας την ικανότητα να αποκαθιστά τη λειτουργία των φλεβών και των βαλβίδων τους.

Υλικά για ρόφημα από κάστανο
• 5 κουταλιές της σούπας φλοιός κάστανου (50 γρ.)
• 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Βράζετε το νερό και ρίχνετε τον φλοιό του κάστανου.
Το αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά.
Στραγγίζετε το υγρό και το πίνετε ενώ ακόμα είναι ζεστό.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία κάθε μέρα, το πρωί ή το βράδυ.

Πηγή: www.meygeia.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This