Ανησυχία για τη long Covid

Ολλανδοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το 1/8 των ατόμων στον γενικό πληθυσμό εμφανίζει μακρόχρονα συμπτώματα εξαιτίας του κορωνοϊού

Must Read

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που καταγράφονται σε μεγάλη επιστημονική έρευνα στην Ολλανδία ως προς τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορωνοϊού, καθώς αποκαλύπτεται ότι ένας στους οκτώ ενήλικες που προσβλήθηκαν, δηλαδή ποσοστό 12,7% των ασθενών, εμφάνισε στη συνέχεια μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου, τη λεγόμενη Long Covid.

Αυτό προκύπτει από την επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούντιθ Ροσμάλεν, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Σε αυτήν τονίζεται πως «το μετα-Covid-19 σύνδρομο, γνωστό και ως μακρά Covid-19, αποτελεί ένα επείγον πρόβλημα με αυξανόμενη επίπτωση στους ανθρώπους».

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα για 76.422 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.231 (5,5%) είχαν διαγνωστεί με Covid-19. Το 21,4% των ασθενών που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό εμφάνισε τουλάχιστον ένα νέο ή πιο έντονο σύμπτωμα τρεις έως πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη με κορωνοϊό, σε σχέση με τα ίδια συμπτώματα πριν από τη λοίμωξη. Το ποσοστό πέφτει σε 8,7% ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι την ίδια περίοδο δεν είχαν διάγνωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Πόνος στο στήθος

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Ολλανδοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το 1/8 των ατόμων στον γενικό πληθυσμό εμφανίζει μακρόχρονα συμπτώματα εξαιτίας του κορωνοϊού. Οπως προκύπτει από την ολλανδική μελέτη, βασικότερα συμπτώματα της long Covid είναι ο πόνος στο στήθος, η δυσκολία στην αναπνοή, ο πόνος κατά την αναπνοή, οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, ο κόμπος στον λαιμό, το μυρμήγκιασμα στα άκρα, το αίσθημα υπερβολικού κρύου ή ζέστης, το βάρος στα χέρια ή στα πόδια και η γενική κόπωση.

Τα συμπτώματα κορυφώνονται σε σοβαρότητα περίπου τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, ενώ στη συνέχεια δεν μειώνονται. Aλλα συμπτώματα της μακράς Covid, λιγότερο συχνά, είναι οι πονοκέφαλοι, η φαγούρα στα μάτια, η ζαλάδα, οι πόνοι στη μέση και η ναυτία. Πάντως, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε άλλα συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

«Με βάση τα έως τώρα στοιχεία ενισχύεται η άποψη ότι η μακρά Covid-19 είναι συχνή και μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον επί δύο χρόνια, μολονότι η σοβαρή μορφή της εμφανίζεται μόνο σε μια μειονότητα» παρατήρησε ο καθηγητής του βρετανικού πανεπιστημίου του Λέστερ, Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ολλανδικής μελέτης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This