Πόλεμοι και ψυχική υγεία δεν πάνε μαζί…

Must Read

Το άγχος και η κατάθλιψη δεν αποτελούν άγνωστες έννοιες πια για κανέναν μας. Ακόμα και όσοι δε βιώνουν αυτά τα συναισθήματα προσωπικά σίγουρα γνωρίζουν κάποιον που τα βίωσε. Αυτό που, ίσως, δεν είναι γνωστό είναι πως υπάρχουν ορισμένοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι γίνονται -εξαιτίας των συνθηκών- πιο επιρρεπείς σε αυτά.

Όπως αποδεικνύει η νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», οι άνθρωποι που έχουν ζήσει σε περίοδο πολέμου είναι πέντε φορές πιθανότερο να εμφανίσουν άγχος ή κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως σχεδόν ένα στα πέντε άτομα (22%) που ζουν σε εμπόλεμη ζώνη, εμφανίζει κατάθλιψη, άγχος, διαταραχή μετατραυματικού στρες, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια, έναντι αναλογίας 1/14 (ενός ανθρώπου στους 14) στον γενικό πληθυσμό. Περίπου το 9% των πληθυσμών που πλήττονται από τέτοιες συγκρούσεις έχει κάποιου είδους επιβαρυμένη κατάσταση ψυχικής υγείας, που κυμαίνεται από μέτρια έως σοβαρή.

«Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τραυματικές συνθήκες, το άγχος του να τα βγάλει κανείς πέρα στην εμπόλεμη και ασταθή καθημερινότητα και η φτώχεια, που είναι ενδημική σε περιόδους συγκρούσεων, σχετίζονται έντονα με διαταραχές στην ψυχική υγεία», τονίζει η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Φιόνα Τσάρλσον, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.

Στη διάρκεια των πολέμων τα συστήματα υγείας συνήθως καταρρέουν και αυξάνονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη βοήθειας μέσα στην ανθρωπιστική κρίση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα νέα ευρήματα για να αναδείξει τα προβλήματα ψυχικής υγείας στη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This